Irlanda del Nord convoca eleccions anticipades per al 2 de març

image_pdfimage_print

El secretari d’estat britànic per a Irlanda del Nord, James Brokenshire ha anunciat aquest matí la celebració d’eleccions anticipades al Parlament d’Irlanda del Nord, per al proper 2 de març. La dimissió del viceprimer ministre i membre del Sinn Féin, Martin McGuiness, ha precipitat la crisi a l’Assemblea nord-irlandesa. Efectivament, la convocatòria electoral arriba una setmana després que Martin McGuiness dimitís el càrrec i acusés la primera ministra nord-irlandesa, Arlene Foster, del Partit Democràtic Unionista, de no voler investigar un possible cas de corrupció relacionat amb el Pla d’Incentius per a l’Energia Renovable. Aquesta acusació va significar la destitució de Foster, qui no ha volgut retirar-se del tot.  El Sinn Féin i el Partit Democràtic Unionista formaven coalició de govern després de les eleccions del 5 de maig de 2015. En declarar el Sinn Féin que no té intenció de substituir McGuiness, passats els set dies reglamentaris, el secretari d’estat britànic per a Irlanda del Nord ha convocat eleccions d’immediat, sense acabar els sis mesos que tenia de marge per a fer-ho.

James Brockenshire ha declarat:

“Si bé és inevitable que el debat sigui intens durant el període electoral,  recomano als partits polítics que dirigeixin aquestes eleccions amb la mirada posada en el futur d’Irlanda del Nord i en restablir la formació d’un govern el més  aviat possible després de les eleccions”