Manifestació a Sevilla per reivindicar la sobirania d’Andalusia

Unes 5000 persones s'han aplegat a Sevilla aquest diumenge sota el lema "Andalusia Sobirania per defensar els notres drets"

image_pdfimage_print

Unes cinc mil persones s’han aplegat aquest diumenge a Sevilla amb l’objectiu de defensar una Andalusia sobirana, amb diferents matisos.

La manifestació, encapçalada per la pancarta que tenia el lema “Andalusia Sobirania per a defensar els nostres drets”, ha aplegat representants d’Assemblea Andalusa, Assemblea Nacional Andalusa, Sindicat Andalús de Treballadors, Jaleo!!!, Izquierda Unida, Som Andalusos, Andalusia per Sí i Esquerra Andalusista, entre d’altres.

Entre les consignes que s’han pogut sentir destaquen aquestes: “Independència”, “Andalusia sobirana”, “Només volem banderes andaluses”, “Andalusos, aixequeu-vos”, “Visca Andalusia lliure”, “Per una Andalusia lliure, els pobles i la humanitat”, entre d’altres.

Publicitat

Aquesta manifestació coincideix amb la reorganització del nacionalisme andalús després de la dissolució de l’històric Partit Andalusista d’Alejandro Rojas-Marcos, el 12 de desembre de 2015. D’aleshores ençà tres nous partits cerquen omplir aquest espai i han aprofitat aquesta diada per fer-se sentir. Són aquests:

Som Andalusos (Somos Andaluces-Partido Nacionalista Andaluz), un partit nacionalista que parteix de la base de reconèixer Andalusia com nació. Compta en l’actualitat amb més de 1.000 afiliats, col·laboradors i simpatitzants, i està vinculada a l’Assemblea Nacional Andalusa (ANA), que vol dur les tesis sobiranistes cap al món associatiu.  Es va presentar en solitari a les eleccions legislatives espanyoles, i va obtenir 1.700 vots. La formació ha presentat una sol·licitud per entrar a l’Aliança Lliure Europea (ALE), el partit europeu que agrupa formacions regionalistes, autonomistes i independentistes d’arreu del continent. Som Andalusos no es considera hereu de l’andalusisme tebi dels darrers 40 anys, i és l’única formació veritablement independentista, que vol fer d’Andalusia un país independent, si bé està obert a considerar un acord confederal.

Esquerra Andalusista (Izquierda Andalucista, IzA), creada el 23 d’abril de 2016, d’ideologia nacionalista andalusa d’esquerres, defensa l’actuació conjunta amb Podem i Esquerra Unida, i es presentà en coalició amb Units Podem a les eleccions espanyoles.

Andalusia per Si (Andalucía por Sí, AxSí), constituït com a partit el proppassat 25 de novembre, es defineix com a federalista i de centre-esquerra i té uns 2.500 adherits, un 40% dels quals prové de l’antic Partit Andalusista.

Recordem que el 4 de desembre és reivindicat com a Diada Nacional d’Andalusia per les organitzacions andalusistes, en commemoració a les manifestacions del 4 de desembre de 1977 a favor  favor de l’autonomia d’Andalusia. Aquell dia prop d’un milió sis-cents mil manifestants es mobilitzaren a les principals ciutats andaluses, així com també a Madrid, Barcelona i Bilbao, per demanar un govern autònom. La celebració va sortejar contínues provocacions de grups d’extrema dreta i a Màlaga acabà tràgicament amb la mort (a trets per l’esquena) del jove militant de Comissions Obreres Manuel José García Caparrós, un crim que a hores d’ara roman impune.