M. Carme Sabater.
M. Carme Sabater.
image_pdfimage_print

M. Carme Sabater, presidenta del CUS, Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació, entitat sense ànim de lucre creada l’any 1977 per a la defensa dels consumidors i usuaris de la sanitat, ofereixen assessorament i també fan divulgació. Ara en alerta per la negociació, que s’està realitzant de forma no pública, de nous tractats comercials internacionals entre la UE i països transatlàntics. Una sopa de lletres d’acrònims on la posició del ciutadà no hi apareix representada.

Primer el TTIP, ara el CETA i TISA, què signifiquen aquests acords per al consumidor final?
D’entrada són perjudicials perquè no garanteixen els drets i la protecció que la UE ha consensuat entre els seus socis per protegir als consumidors i ciutadans europeus. Tampoc s’ha facilitat informació als consumidors ni possibilitat d’opinar si estan a favor o en contra, no ens han donat veu.

Ja existeixen tractats comercials internacions, per què aquests generen tanta controvèrsia?
Perquè no garanteixen ni protegeixen els drets socials i laborals. Tampoc tenen en compte els compromisos climàtics adquirits.

A més, va en contra del que les societats europees necessiten, perquè genera un augment de las desigualtats i el deteriorament dels serveis públics. De fet, en aquest cas el CETA promou la liberalització en lloc de la protecció, la desregulació en lloc de regularització.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

D’altra part TISA contempla privatitzar els serveis públics, com ensenyament, construcció, sanitat o salut, transport, telecomunicacions serveis financers, etc. Activitats imprescindibles per a la vida que es cataloguen com serveis comercialitzables i privatitzables.

Les mobilitzacions són a nivell internacional, com s’hi participa des de Catalunya?
Organitzant diferents esdeveniments i mobilitzacions, com per exemple la cadena humana que es va realitzar aquest passat mes d’octubre, manifestacions periòdiques, recollida de signatures tant a nivell individual com d’entitats i organismes, etc.

Catalunya, immersa en ple procés de creació d’un nou estat independent. Com ens poden afectar aquests nous tractats?
Això està per veure, però des del nostre punt de vista considerem que no es poden acceptar tractats ni acords que perjudiquin als ciutadans, el Parlament català ha de ser capaç de fer normatives i lleis que ens protegeixin donant la possibilitat de participar.