Secretariat Nacional de l'ANC a Prats de Lluçanès | ANC
Reunió del Secretariat Nacional de l'ANC a Prats de Lluçanès l'octubre del 2016 | ANC
image_pdfimage_print

L‘ANC ha volgut felicitar la iniciativa de la Comissió de la Dignitat i donar suport al Parlament de Catalunya perquè aprovi la Proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, i al Govern perquè pugui portar a terme les actuacions jurídiques i de memòria històrica que pertoquin. Ho ha fet en el marc d’una Declaració de suport s’ha aprovat avui, en el Secretariat Nacional celebrat a Prats de LLuçanès.

L’organització independentista entén que aquesta iniciativa legislativa és pionera arreu de l’Estat espanyol i què no hauria de ser única. L’ANC ha anunciat que procurarà fer arribar aquesta resolució a totes aquelles entitats ciutadanes de dins i de fora de Catalunya que treballen per denunciar els horrors de la fosca nit del franquisme i en especial aquells grups sobre els quals la persecució va ser pràcticament una massacre.

“La lluita contra el franquisme no és ni ha de ser patrimoni exclusiu de l’independentisme i per això entenem que la proposta de certificar la nul·litat i els fets il·lícits judicials del període franquista ens agermana amb tots els pobles que vam sofrir la guerra civil i és un pas endavant en la normalització democràtica de l’Estat espanyol i en la construcció de la necessària memòria històrica pendent, especialment per a aquells col·lectius ferotgement perseguits: catalanistes, comunistes, maçons, jueus, entre els que ho foren per les seves idees, i de molts altres que ho foren per la seva religió, tendència sexual o singularitat física” ha exposat en el comunicat enviat als mitjans.

Publicitat
Publicitat

El Secretariat Nacional també ha volgut posar de manifest que als arxius oficials de l’Estat encara hi ha molts documents protegits que la descoberta i estudi de les fosses es dur a terme amb moltes dificultats tècniques, i que encara hi ha molts judicis per avaluar. “Cal que es faci justícia sobre els delictes comesos i d’aquells hereus del franquisme que ho estan encobrint i que actuen ara impunement i sobre els directes culpables que van morint al llit un darrere l’altre, autors materials de tantes injustícies de la guerra, la postguerra i la repressió franquista” reblava la declaració.