Secretariat Nacional de l'ANC a Prats de Lluçanès | ANC
Reunió del Secretariat Nacional de l'ANC a Prats de Lluçanès l'octubre del 2016 | ANC

L‘ANC ha volgut felicitar la iniciativa de la Comissió de la Dignitat i donar suport al Parlament de Catalunya perquè aprovi la Proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, i al Govern perquè pugui portar a terme les actuacions jurídiques i de memòria històrica que pertoquin. Ho ha fet en el marc d’una Declaració de suport s’ha aprovat avui, en el Secretariat Nacional celebrat a Prats de LLuçanès.

L’organització independentista entén que aquesta iniciativa legislativa és pionera arreu de l’Estat espanyol i què no hauria de ser única. L’ANC ha anunciat que procurarà fer arribar aquesta resolució a totes aquelles entitats ciutadanes de dins i de fora de Catalunya que treballen per denunciar els horrors de la fosca nit del franquisme i en especial aquells grups sobre els quals la persecució va ser pràcticament una massacre.

“La lluita contra el franquisme no és ni ha de ser patrimoni exclusiu de l’independentisme i per això entenem que la proposta de certificar la nul·litat i els fets il·lícits judicials del període franquista ens agermana amb tots els pobles que vam sofrir la guerra civil i és un pas endavant en la normalització democràtica de l’Estat espanyol i en la construcció de la necessària memòria històrica pendent, especialment per a aquells col·lectius ferotgement perseguits: catalanistes, comunistes, maçons, jueus, entre els que ho foren per les seves idees, i de molts altres que ho foren per la seva religió, tendència sexual o singularitat física” ha exposat en el comunicat enviat als mitjans.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El Secretariat Nacional també ha volgut posar de manifest que als arxius oficials de l’Estat encara hi ha molts documents protegits que la descoberta i estudi de les fosses es dur a terme amb moltes dificultats tècniques, i que encara hi ha molts judicis per avaluar. “Cal que es faci justícia sobre els delictes comesos i d’aquells hereus del franquisme que ho estan encobrint i que actuen ara impunement i sobre els directes culpables que van morint al llit un darrere l’altre, autors materials de tantes injustícies de la guerra, la postguerra i la repressió franquista” reblava la declaració.