Els diputats voten les propostes de resolució del debat de política general
Els diputats voten les propostes de resolució del debat de política general
image_pdfimage_print

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda en el debat de política general diverses resolucions relatives a l’autodeterminació de Catalunya i el “full de ruta”. Pel que fa a la via per a realitzar el referèndum, s’han aprovat diverses opcions: amb 72 vots a favor de la via pactada o no que defensen JxSí i la CUP i 73 a favor del model avalat per l’Estat i la UE (CSQP i JxSí). C’s, PSC i PP no han participat en la votació del que consideren una resolució “il·legal”. La proposta del PSC per una reforma federal a Espanya ha quedat rebutjada (només 16 vots a favor). A continuació us oferim els textos íntegres de les resolucions més destacades que han estat aprovades.

Referèndum avalat per l’Estat i la UE (73 vots a favor, CSQP i JxSí)

1) El Parlament de Catalunya considera necessari impulsar des dels partits polítics i les organitzacions socials aquelles iniciatives que permetin agrupar al voltant de l’exigència de celebració d’un referèndum al màxim de forces polítiques, organitzacions
sindicals i socials, moviments i entitats veïnals i socials. I insta el Govern a reconèixer i donar suport a la construcció d’aquest espai transversal de la societat civil.
2) El Parlament de Catalunya encoratja i fa seus tots els esforços encaminats a la celebració d’un referèndum que compti en la seva convocatòria, formulació i organització, amb les màximes garanties d’inclusió per al conjunt de la societat catalana, que estimuli la més àmplia participació i que cerqui el reconeixement previ de la Unió Europea i la comunitat internacional, per tal que, d’aquesta consulta, es desprenguin efectes polítics i jurídics reals en concordança amb la voluntat democràtica expressada per la ciutadania.
3) El Parlament de Catalunya acorda impulsar les iniciatives polítiques i parlamentaries necessàries davant l’Estat Espanyol per possibilitar, la celebració d’un referèndum sobre l’opinió de la ciutadania de Catalunya en relació al nostre futur polític com a nació.

Referèndum, pactat o unilateral (72 vots, JxSí i la CUP)

a. El Parlament de Catalunya afirma, com ja ha fet en altres ocasions, el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l’autodeterminació.
b. El Parlament de Catalunya constata que les eleccions celebrades el 27 de setembre de 2015 van conformar una majoria parlamentària favorable a la independència de Catalunya.
c. El Parlament de Catalunya insta el Govern a la celebració d’un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, com a molt tard el setembre de 2017 amb una pregunta clara i de resposta binària.
d. El Parlament de Catalunya es compromet a activar tots els dispositius legislatius necessaris per dur a terme la celebració del referèndum i per a donar-li al mateix temps cobertura legal. Així mateix abans del 31 de desembre del 2016 es constituirà una comissió de seguiment per a l’impuls, control i execució del referèndum.
e. El Parlament de Catalunya constata que en absència d’acord polític amb el govern de l’Estat espanyol, es manté el compromís dels punts c i d.
f. El Parlament de Catalunya insta el Govern a endegar la preparació dels procediments i reglaments necessaris per fer efectiu el referèndum, obeint els principis de pluralisme, publicitat i democràcia, seguint els estàndards internacionals, amb especial èmfasi en la creació d’espais de debat i propaganda electoral que garanteixin la presència dels arguments i prioritats dels partidaris del sí i del no a la independència en igualtat de condicions.
g. El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a convocar de forma immediata una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació per tal de treballar políticament en la definició i fermesa d’aquesta convocatòria de referèndum.
h. El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el text de la ponència conjunta sobre règim jurídic ha d’estar enllestit abans del 31 de desembre de 2016, i ha de contenir com a mínim la regulació sobre la successió d’ordenaments jurídics, la nacionalitat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període de transitorietat existent entre la proclamació de la República catalana i l’aprovació de la Constitució, així com el reglament de l’Assemblea Constituent.
i. El Parlament crearà una Comissió d’experts pel seguiment del procés d’autodeterminació, integrada per persones de l’àmbit internacional que hagin conegut altres processos similars i/o juristes coneixedors de la matèria.
j. L’objectiu d’aquesta Comissió serà deixar constància del respecte per les garanties democràtiques en tot el procés, incloent el referèndum, per part de les institucions catalanes i per part de l’Estat espanyol.
k. La Comissió es crearà abans d’acabar el 2016 i celebrarà una conferència pública per donar a conèixer el seus objectius

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Procés Constituent (72 vots, JxSí i la CUP)

(I) El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat de Catalunya a:
– Crear un Consell Assessor del Procés Constituent en el termini de dos mesos, format per experts de l’àmbit acadèmic, nacional i internacional, per tal d’assessorar sobre les polítiques públiques que han de permetre la realització del procés constituent liderat per la societat civil organitzada.
– Definir, amb l’assessorament del Consell Assessor del Procés Constituent, el programa i el calendari de desplegament del procés constituent en el termini de tres mesos i a fer-lo efectiu durant el primer semestre del 2017.
– Incorporar als pressupostos del 2017 els recursos financers necessaris per a la realització del procés constituent, de base social, transversal, plural, democràtic i obert.
– Emparar la convocatòria i realització de les fases deliberativa i decisòria vinculant del Procés Constituent durant el primer semestre de 2017.

(II) El Parlament de Catalunya constituirà en el termini d’un mes, una comissió de seguiment del Procés Constituent amb l’objectiu d’emparar les diferents fases del procés i vetllar per la definició i el desplegament del programa, el calendari i els pressupostos.

(III) El Parlament de Catalunya encoratja els Ajuntaments a impulsar els debats constituents des de l’àmbit local promovent la participació de la societat civil i facilitar els recursos i espais propis necessaris pel correcte desenvolupament del debat ciutadà.

(IV) El Parlament de Catalunya insta el govern a proveir-se de les eines necessàries per garantir la convocatòria i realització de les eleccions constituents en els sis mesos següents al referèndum d’autodeterminació en cas que l’opció independentista aconsegueixi més del 50% dels vots favorables.

Respostes a la judicialització sobre el Dret a Decidir a l’Estat espanyol (83 vots, JxSí, CSQP i CUP)

a. En els darrers mesos hem assistit als requeriments de la justícia espanyola a càrrecs electes per diverses expressions polítiques relacionades amb el dret a l’autodeterminació dels i les catalanes, és a dir, el dret a decidir democràticament el futur polític del país.
b. El Parlament de Catalunya mostra el seu suport al president Artur Mas i als membres del seu govern –Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau– per les causes judicials obertes arran del procés participatiu del 9N del 2015. El suport a la presidenta i la Mesa del Parlament en l’exercici de les seves funcions. I el suport a la Montse Venturós i a en Joan Coma i a tots els càrrecs electes i ajuntaments perseguits per haver aprovat mocions de suport al procés polític català, per exhibir l’estelada o per altres votacions produïdes democràticament al ple municipal. El Parlament de Catalunya manifesta que en una societat democràtica no és concebible la persecució de càrrecs electes ni d’ajuntaments pel fet que les majories polítiques dels seus plens expressin les idees que considerin democràticament.
c. El Parlament de Catalunya expressa el compromís de defensar tots els càrrecs electes que estiguin amenaçats per les institucions jurídiques i policials de l’Estat espanyol pel fet d’haver-se expressat o haver permès l’expressió de qualsevol opció política democràtica.

Països Catalans (72 vots, JxSí i la CUP)

a. El Parlament de Catalunya manifesta que el conjunt de territoris dels Països Catalans tenen dret a l’autodeterminació. Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, la Catalunya del Nord i les comarques catalanoparlants de la Franja de Ponent tenen el dret a decidir el seu estatus polític.
b. En el procés de guanyar la seva independència, Catalunya mantindrà una relació prioritària amb els territoris dels Països Catalans amb els quals comparteix llengua, cultura i altres vincles forjats al llarg de la història.
c. El Parlament expressa el seu suport als moviments que a les Illes i al País Valencià,
reclamen el dret a decidir el seu estatus polític.
d. A la Franja de Ponent, cal vetllar pel vincle que els seus ciutadans mantenen amb Catalunya que, més enllà de la llengua, també es manifesta en qüestions relatives al patrimoni històric i l’accés a la sanitat i l’educació públiques.
e. Expressar el suport als moviments que defensen la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord, i en concret a la reivindicació que el nom «país català» aparegui en la designació de la nova regió administrativa de la República francesa.
f. L’Aran, com a realitat nacional diferenciada, té dret a l’autodeterminació.
g. El Govern de Catalunya ha de vetllar per la llengua de forma conjunta amb la resta de governs i institucions de les terres de parla catalana. Amb tal objectiu, establirà polítiques que a través de la cooperació estrenyin els llaços i afavoreixin els intercanvis, amb especial atenció als mitjans de comunicació.