image_pdfimage_print

ICV-EUiA juntament amb IU estaven pujant davant de la crisi de bipartidisme a Espanya i eren una veritable alternativa al PSOE que patia grans fugues de vots. Però, després de les eleccions europees, Podemos, amb una força similar a la de IU, acapara tota l’expectació mediàtica i sembla que IU, i sobretot ICV-EUiA, comença a tenir problemes per retenir i captar votants.

ICV-EUiA era un partit profundament dividit entre federalistes i independentistes. Aproximadament el 40% es declarava independentista i un altre 40% es considerava federalista. En aquestes condicions ICV-EUiA va fer una proposta difusa d’objectius nacionals. A finals del 2014 ICV-EUiA tenia per falta de concreció un votant completament volatilitzat.

sergicastane-articleicv-grafic001

El partit estava perdent suport de l’ala catalanista cap a ERC i la CUP, deixant a molts sense saber a què votar i per l’altra banda des del sector espanyolista s’estaven anant a Podemos.

Publicitat

sergicastane-articleicv-grafic002

Davant d’aquest escenari, malgrat tots els moviments d’ICV-EUiA, sembla que només va solucionar la crisi de fugues cap a Podemos amb la seva aliança, deixant en evidència una important fuga pel 27S que va anar a Junts pel Sí (ERC) i les CUP.

A partir d’aquí és quan l’ICV-EUiA comença a desaparèixer com a espai polític.

sergicastane-articleicv-grafic003

Després del sorgiment de Podemos, l’espai de ICV-EUiA va veure com a única opció de sobreviure sumar-se a Podemos, malgrat això, aquesta estratègia només ha portat a que desapareixin definitivament com a opció política.

sergicastane-articleicv-grafic004Progresivament l’espai que ocupa és dominat per Podemos, que representa el 60% del vot a les candidatures que formen Podemos-ICV-EUiA i els Comuns. ICV-EUiA en canvi, avui només representa el 6% del vot.

A l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, ICV-EUiA només té una intenció directa de vot del 0,9%. Un podria pensar que és normal, que la gent vota a la candidatures, però no és cert, el gruix més important diu que té intenció de votar a Podemos, ni a En Comú Podem ni a Catalunya sí que es pot ni a ICV-EUiA.

És lògic observar que ara la candidatura de Catalunya sí que es pot té una crisi de representativitat, Podemos veu que ICV-EUiA té un pes que no li correspon al seu suport electoral, s’han convertit en la Unió de Podemos.

sergicastane-articleicv-grafic005