Resultats Eleccions Parlament Galícia | Govern de Galícia
Resultats Eleccions Parlament Galícia | Govern de Galícia
image_pdfimage_print

Aquest diumenge 25 de setembre han tingut llocs les eleccions autonòmiques de Galícia. La principal pregunta era si el PP aconseguiria mantenir la seva majoria absoluta, cosa que s’ha confirmat. Finalment el PP revalida els 41 diputats que ja tenia l’anterior legislatura i a més ho fa millorant en percentatge de vots (del 45,8% al 47,54%) i en nombre absolut (de 661.000 a més de 675.000).

La segona incògnita de la nit era si En Marea aconseguiria superar el PSOE com a segona força al parlament gallec. El frec a frec s’ha mantingut entre les dues forces fins ben bé el final del recompte. Finalment empat a 14 diputats però En Marea serà segona força en vots 271.000 que representen el 19% del total davant dels 254.000 vots i 17,88% del PSOE. En Marea és una candidatura electoral entre formacions d’esquerra i galleguistes. Anova, la formació de l’històric Xosé Manuel Beiras, Esquerda Unida i Podemos. Cal recordar que l’acord electoral amb Podemos es va tancar in extremis, ja que inicialment la formació morada rebutjava que la fórmula electoral fos presentar-se amb un partit instrumental d’àmbit gallec enlloc de signar una coalició electoral.

El BNG, partit històric del nacionalisme gallec, malgrat els mals resultats que li pronosticaven les enquestes ha aconseguit aguantar i tan sols ha perdut un dels set diputats que tenia en l’anterior legislatura. En vots ha passat de 146.000 a 118.000 i del 10,11% al 8,36%. Un resultat amb molt de mèrit després del mal resultat a les espanyoles, en què va quedar sense representació i del fort impuls d’En Marea amb el qual comparteixen part de l’electorat.

Publicitat

C’s ha quedat lluny del 5% mínim que es requereix per entrar al Parlament gallec amb 48.000 vots i un 3,38%. Per tant, no hi tindrà representació.