Hi ha un consens científic sobre la relació causal entre el virus de Zika i la microcefàlia i la síndrome de Guillain-Barré
Hi ha un consens científic sobre la relació causal entre el virus de Zika i la microcefàlia i la síndrome de Guillain-Barré
image_pdfimage_print

El Departament de Salut i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han informat aquesta tarda de l’evolució d’un cas d’infecció per virus zika dels que se segueixen en aquest centre barceloní. En concret, es tracta del d’una dona que aquest matí ha donat a llum un nadó que presenta microcefàlia. Segons ha explicat el Cap del Servei de Neonatologia de l’hospital, Félix Castillo, el nounat presenta un perímetre cranial baix, però es troba clínicament estable, té les constants vitals normals i no requereix reanimació ni cap altre suport específic ni suplementari. El metge ha afegit que el nadó serà sotmès a la resta d’exploracions complementàries, tot assegurant que per ara és impossible predir les conseqüències a llarg termini que pugui causar-li aquesta afectació. Per la seva banda, la Cap del Servei d’Obstetrícia del mateix hospital, Elena Carreras, ha informat que el part, per cesària, s’ha desenvolupat sense complicacions i que l’estat de la mare evoluciona favorablement.

L’Hospital de la Vall d’Hebron ha confirmat que aquest és el primer cas d’Europa d’una afectació amb malformació fetal com a conseqüència del virus del zika contret per la mare. A banda d’aquest cas, i segons ha indicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, altres 5 dones gestants infectades per zika ja han donat a llum a Catalunya en els darrers mesos, en parts que s’han desenvolupat amb normalitat i sense complicacions posteriors en mares i nadons des del naixement fins a l’actualitat. En total, des de l’1 de gener s’han registrat a Catalunya 91 casos d’infeccions, en 24 homes i 67 dones, 21 de les quals són gestants (aquesta darrera xifra ja inclou les 6 dones que han donat a llum fins ara). En tots els casos es continua aplicant el protocol d’atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus zika. Aquesta guia d’actuació implica fer un seguiment exhaustiu d’aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part.

El total de 91 casos d’infeccions per aquest virus són importats i, a data d’avui, a Catalunya no s’ha produït transmissió autòctona.

Publicitat

Impacte del virus del zika i com evitar les infeccions

Com dèiem, a data d’avui a Catalunya no hi ha transmissió del virus del Zika i tots els casos detectats han estat importats. La malaltia que causa provoca un quadre lleu amb febre moderada, erupció cutània, artritis o artràlgia passatgeres (principalment, articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara cansament i mal de cap. De fet, generalment els casos s’acostumen a resoldre sense complicacions greus, tot i que s’hi han relacionat casos de complicacions neurològiques. El virus es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes i, pel que fa a les infeccions asimptomàtiques, són freqüents i s’estima que només un de cada quatre infectats la desenvolupa clínicament.

Per evitar que les dones embarassades puguin infectar-se de zika, es reitera el consell de no viatjar a les zones endèmiques (principalment països del Carib, d’Amèrica del Sud i d’Amèrica Central, així com d’Àfrica) i, en cas de fer-ho, aplicar els repel·lents adequats a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, de màniga llarga i que cobreixin la major part de la superfície del cos. Amb tot, també és convenient que les dones que hagin estat en algun dels països de risc siguin sotmeses a una anàlisi de sang per detectar la presència d’anticossos contra el virus del zika, independentment de si presenten símptomes. A més, si la parella de la dona embarassada ha viatjat a aquests països també es recomana l’ús del preservatiu durant la gestació com a mètode per evitar transmetre la infecció.

Fins a l’any 2007 només s’havien descrit casos esporàdics de febre vírica del Zika en alguns països de l’Àfrica i Àsia. No obstant això, en l’última dècada s’ha estès a nous territoris, i ha causat brots epidèmics en diverses illes del Pacífic, i durant l’any passat es va detectar transmissió autòctona del virus en un nombre creixent de països de l’Amèrica Llatina. El passat 1 de febrer l’Organització Mundial de la Salut va declarar la febre vírica del Zika com una emergència mundial de salut pública. Ho va fer arran de l’augment dels casos de microcefàlia i trastorns neurològics que s’havien registrat en alguns països on s’ha detectat la transmissió del virus. Per aquest motiu, s’ha associat aquesta infecció amb l’aparició de les malformacions neurològiques en nadons, tot i que a dia d’avui no es disposa encara d’una evidència sòlida.

Per això, l’Agència de Salut Pública de Catalunya reitera la importància d’informar del risc existent a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques, i és recomanable que, en la mesura que sigui possible, posposin el viatge fins al final de l’embaràs. Pel que fa a les mesures de prevenció de picades de mosquits en general, i del tipus Aedes en particular, les principals són eliminar els llocs on aquests insectes es reprodueixen, com ara dipòsits d’aigua (naturals i artificials), aplicar els repel·lents adequats a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, que cobreixin la major part de la superfície del cos.

A continuació us adjuntem dos documents informatius sobre el zika: Full informatiu per a dones embarassades que entrin en seguiment mèdic pel virus zika i Protocol d’actuació davant de casos de febre vírica de Zika en l’àmbit obstètric i pediàtric de Catalunya, publicats per l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya

full_informatiu_zika protocol_zika