La Comissió d'estudi del procés constituent votant
La Comissió d'estudi del procés constituent votant
image_pdfimage_print

La Comissió d’estudi del procés constituent s’ha tornat a reunir aquesta tarda per resoldre les discrepàncies expressades per CSQP pel que fa als textos sotmesos a votació de les seves dues conclusions aprovades inicialment ahir i d’una de conjunta de JxSí i la CUP. Amb les noves votacions, les propostes de CSQP han quedat rebutjades, i la de JxSí i la CUP, ratificada.

La comissió ha acordat avui votar de nou les dues propostes de conclusions de CSQP que ahir va aprovar, incloent-hi també, però, els paràgrafs de cada punt que ahir no va votar. En aquesta nova votació, totes dues propostes han estat rebutjades per 83 vots en contra (JxSí, PPC i CUP) i 11 a favor (CSQP).

Els textos que s’han votat i rebutjat avui són els següents:

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat
  • “Ha existit una gran coincidència entre les persones que han comparegut pel que fa a considerar esgotat el pacte constitucional de 1978 i la seva capacitat d’agregar voluntats, interessos i convivències. Especialment, pel que fa als aspectes de qualitat democràtica i de participació ciutadana, i també pel que fa al reconeixement i garantia de drets socials bàsics com a drets de ciutadania social. Aquest esgotament del Pacte Constitucional s’expressa de manera molt nítida en les dificultats de l’estat espanyol per reconèixer el seu caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic i donar resposta a les exigències de reconeixement de les nacions que formen part de l’Estat espanyol.”
  • “En diferents aportacions de les persones compareixents s’ha posat de relleu la necessitat de combinar els espais de participació ciutadana directa amb els mecanismes de decisió institucional. En aquest sentit CSQEP planteja que aquest procés constituent s’articuli a través de la combinació d’aquests dos factors. D’un costat mecanismes de participació ciutadana, liderats i impulsats per la societat civil en el seu sentit ampli i plural , per identificar quins són els espais en què es considera prioritari concretar el canvi que comporta el procés constituent. Aquest procés de debat no prefigura la relació final de Catalunya amb l’Estat i s’articula al voltant del dret a decidir. Les conclusions d’aquest procés es posen a disposició de la societat i de les institucions. I en paral·lel, un procés referendari que, utilitzant el mecanisme previst en l’article 92 de la CE, permeti consultar a la ciutadania de Catalunya sobre quina és la forma d’Estat a què aspiren com a part del procés constituent. Els resultats d’aquests dos processos de participació democràtica haurien de confluir en una proposta de reforma constitucional en el cas d’optar-se per un Estat federal o confederal o bé en una Constitució Catalana en el que cas d’haver optat en el referèndum consultiu per la Independència. En qualsevol d’aquestes dues hipòtesis el seu resultat final hauria de ser ratificat en un referèndum definitiu.”

La comissió també ha tornat a votar i a aprovar la conclusió de JxSí i la CUP que diu:

  • “Després de la fase de participació ciutadana, es completarà la desconnexió amb la legalitat de l’estat espanyol a través de l’aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i d’un mecanisme unilateral d’exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l’Assemblea Constituent (AC). Les lleis de desconnexió no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal.”

Aquest punt ha estat aprovat amb el mateix resultat que ahir: 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 22 en contra (CSQP i PPC).