image_pdfimage_print

L’Institut Català de les Dones (ICD) se suma al projecte de commemoració dels 80 anys de l’inici de la Guerra d’Espanya de 1936-39, que impulsa el Memorial Democràtic per “rememorar els fets de la guerra amb la voluntat de tornar a proclamar Catalunya una terra de pau”.

La col·laboració de l’ICD es concreta a través del seu Centre de Documentació especialitzat que ha elaborat la Guia bibliogràfica “Dones a la Guerra Civil”, un recull de bibliografia sobre la participació cultural, política i social de les dones durant la Guerra a Catalunya que recull tota la documentació, en català, disponible als fons documentals d’aquest centre sobre l’experiència i la memòria femenina d’aquest moment històric.

La Guia bibliogràfica realitzada pel Centre de documentació de l’ICD, centre de referència pel que fa a la informació sobre les dones catalanes durant la Guerra Civil, és una selecció d’assaigs, biografies, relats personals i ficcions narratives i gràfiques sobre l’actuació i participació de les dones catalanes en aquest període històric. La referència bibliogràfica de cada document citat aporta la localització i les principals dades orientatives de cadascun dels recursos que s’inclouen.

Publicitat

En alguns apartats s’ha incorporat una selecció de noms de les protagonistes catalanes que van jugar un paper destacat a les esferes cultural, política i social a Catalunya durant el conflicte. La guia també inclou l’apartat “Paraules sobre la guerra” que facilita fragments representatius del pensament de dones rellevants en aquesta etapa. Es pot ampliar la informació, consultar tota la documentació ressenyada i sol·licitar-la en préstec en el Centre de documentació de l’Institut Català de les Dones.

El Centre de documentació és un equipament obert a tota la ciutadania que impulsa l’estudi i la investigació sobre les dones en àrees temàtiques com la ciència, la filosofia, la sociologia, la política, la cultura, el dret, la història, l’educació, la família, la teoria feminista, el treball, l’economia, l’art, l’antropologia, la literatura, la legislació, la psicologia, la salut, etc.