Els diputats votant les propostes de conclusions
Els diputats votant les propostes de conclusions
image_pdfimage_print

La Comissió d’estudi del procés constituent va aprovar ahir les conclusions pactades i presentades conjuntament pels grups de JxSí i la CUP, i dos punts de les conclusions presentades per CSQP.

Correspon ara a la mesa i a la junta de portaveus, que es reuneixen avui, decidir si inclouen el debat i la votació d’aquestes conclusions a l’ordre del dia del ple que començarà dimecres 27 de juliol i que serà el darrer abans de les vacances d’agost.

La sessió d’ahir va començar amb les propostes de conclusions presentades per separat pels quatre grups que han participat a la comissió: JxSí, CSQP, PPC i la CUP. Un cop oberta la sessió, Lluís M. Corominas (JxSí) va anunciar un acord del seu grup amb la CUP que comportava la retirada de les propostes inicials de tots dos grups en benefici d’una nova proposta transaccional de conclusions. Això va motivar que la sessió se suspengués durant quinze minuts perquè la resta de grups poguessin llegir la nova proposta.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

La comissió va votar la resolució mitjançant vot ponderat (cada grup representava el nombre total de diputats escollits a les darreres eleccions). Varen defensar les respectives propostes: Lluís M. Corominas i Chakir el Homrani (JxSí), Lluís Rabell (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Mireia Boya (CUP).

Les propostes aprovades de JxSí i la CUP fixen el full de ruta del procés. Els dos punts de les conclusions de CSQP aprovats fan referència a l’esgotament del pacte constitucional i a la necessitat de combinar espais de participació ciutadana directa amb els mecanismes de decisió institucional. Les deu propostes de conclusions restants de CSQP, i totes les presentades pel PPC van estar rebutjades.

El text pactat entre JxSí i la CUP

El text pactat entre els dos grups inclou tres fases: una primera fase de procés participatiu amb debats constituents, que acabarà amb unes conclusions vinculants; una segona fase de desconnexió amb l’Estat, incloent-hi l’aprovació de les tres lleis de desconnexió i un “mecanisme unilateral d’exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l’Assemblea Constituent”, que redactarà un projecte de Constitució; i una tercera fase de ratificació popular mitjançant referèndum. Aquestes són les conclusions de JxSí i la CUP que han estat aprovades (els punts 2, 4 i 11 també han rebut el suport de CSQP):

 1. Actualment, no hi ha cap marge d’acció pel reconeixement del dret a decidir del poble català en l’interior del marc jurídic constitucional i legal espanyol. L’única manera possible d’exercir aquest dret és per la via de la desconnexió i l’activació d’un Procés Constituent propi.
 2. El poble de Catalunya té la legitimitat per a començar un Procés Constituent propi, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant, amb el reconeixement, el suport i l’aval de les institucions catalanes.
 3. Les experiències comparades d’altres països avalen el camí emprès per Catalunya per anar construint un model singular de procés constituent ateses les circumstàncies socials, culturals, polítiques i econòmiques que ens són pròpies.
 4. Cal vetllar perquè el marc metodològic del procés constituent sigui consensuat, conegut, transparent i compartit amb tota la societat i les institucions que l’avalen. El procés constituent ha de tenir la capacitat d’encabir totes les sensibilitats ideològiques i socials des del primer moment també alhora de fixar els indicadors, el calendari i totes aquelles qüestions que afectin al mètode per avançar.
 5. El Procés Constituent constarà de tres fases: una primera de procés participatiu, una segona fase de desconnexió amb l’Estat i convocatòria d’unes eleccions constituents que conformaran una Assemblea Constituent, que redactarà un projecte de Constitució. En una tercera fase serà ratificada a nivell popular mitjançant referèndum.
 6. El procés participatiu previ tindrà com a òrgan principal un Fòrum Social Constituent (FSC) format per representants de la societat civil organitzada i dels partits polítics. El FSC debatrà i formularà un conjunt de preguntes sobre continguts concrets de la futura Constitució que seran resoltes per la ciutadania mitjançant procés de participació ciutadana. El resultat d’aquesta participació ciutadana constituirà un mandat vinculant pels integrants de l’Assemblea Constituent que els hauran d’incorporar en el redactat del projecte de Constitució.
 7. Després de la fase de participació ciutadana, es completarà la desconnexió amb la legalitat de l’Estat espanyol a través de l’aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i un mecanisme unilateral d’exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l’Assemblea Constituent (AC). Les lleis de desconnexió no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal.
 8. El Parlament de Catalunya, empara el procés constituent que s’ha de portar a terme al nostre país. A tal efecte insta el Govern de la Generalitat a posar a disposició de la ciutadania, els recursos que calgui per aconseguir realitzar un debat constituent de base social que sigui transversal, plural, democràtic i obert. A tal efecte, el Parlament de Catalunya crearà una comissió de seguiment del Procés Constituent.
 9. Una vegada convocada, elegida i constituïda, l’Assemblea Constituent disposarà de plens poders. Les seves decisions seran d’obligatori compliment per a tota la resta de poders públics, persones físiques i jurídiques. Cap de les seves decisions serà tampoc susceptible de control, suspensió o impugnació per part d’algun altre poder, jutjat o tribunal. l’AC establirà mecanismes per garantir la participació directa, activa i democràtica de les persones i la societat civil organitzada en el procés de discussió y elaboració de propostes per al Projecte de Constitució.
 10. Una vegada l’AC hagi aprovat el Projecte de Constitució es convocarà a referèndum constitucional per a que el poble de Catalunya aprovi o rebutgi de manera pacífica i democràtica el text de la nova Constitució.
 11. Des de l’inici, s’ha d’incorporar la perspectiva de gènere d’una manera transversal i amb estratègia dual, per tal de trencar les inèrcies històriques de la nostra societat i que el procés constituent ho sigui també per a totes i tots.

JxSí i la CUP també han aprovat dues propostes de CSQP:

 • Ha existit una gran coincidència entre les persones que han comparegut pel que fa a considerar esgotat el pacte constitucional de 1978 i la seva capacitat d’agregar voluntats, interessos i convivències. Especialment, pel que fa als aspectes de qualitat democràtica i de participació ciutadana, i també pel que fa al reconeixement i garantia de drets socials bàsics com a drets de ciutadania social.
 • En diferents aportacions de les persones compareixents s’ha posat de relleu la necessitat de combinar els espais de participació ciutadana directa amb els mecanismes de decisió institucional.

A continuació us presentem totes les propostes, les aprovades i les rebutjades:
18.Votacions_conclusions_comissió_procés

2 COMENTARIS

Comments are closed.