Façana del Parlament de Catalunya
Façana del Parlament de Catalunya
image_pdfimage_print

Els partits polítics Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i Reagrupament Independentista no assistiran a la manifestació d’aquest diumenge a Barcelona que té com a lema “Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials, democràcia real”. La manifestació ha estat convocada per diverses entitats socials, sobiranistes, sindicals i culturals de Catalunya en contra de les decisions del govern del Partit Popular i del Tribunal Constitucional per les suspensions, entre d’altres, de les lleis impulsades per la Generalitat com la d’emergència social i igualtat.

Ambdues organitzacions, en sengles comunicats, valoren totes les formes de lluita contra el bloqueig i l’asfixia a que sotmet l’Estat espanyol el Govern de Catalunya i el país, però alhora no poden deixar de denunciar que aquesta és una crida de caire clarament autonomista i que posa de manifest la submissió del Govern de la Generalitat de Catalunya als mandats de l’Estat espanyol.

Segons Reagrupament, “La declaració de ruptura del 9N al Parlament de Catalunya deixava clar que en cap cas s’obeiria cap resolució dels tribunals espanyols i, en concret, del Tribunal Constitucional. A hores d’ara no només s’estan obeint sinó que amb manifestacions com aquestes, es legitima encara més les seves decisions. La queixa és ja una via abandonada pel poble de Catalunya, que ara reclama actuacions i la única manera de que no s’invalidin lleis que afecten als drets fonamentals de tota la ciutadania i amb especial crueltat als més febles, és trencar d’una vegada amb l’Estat que ens asfixia i ens oprimeix”. “Junts pel Sí va assumir el compromís que si l’Estat espanyol bloquejava l’autogovern de Catalunya mitjançant decisions polítiques i/o jurídiques, es procediria a la proclamació d’independència i a l’aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica. Estem en aquest punt i demanem que es compleixi, en representar aquest trencament amb l’Estat la màxima expressió de compromís i lleialtat amb la democràcia real, els drets socials i el treball digne que també Reagrupament reclama per a tots els ciutadans de Catalunya.”

Publicitat
Publicitat

Per a Solidaritat, “el full de ruta aprovat el 27S, conté explícitament les mesures a prendre en aquest cas per part de les institucions catalanes i els seus representants. Textualment al programa electoral de JxSí: “No obstant tot l’anterior, en cas que l’estat espanyol, mitjançant decisions polítiques i/o jurídiques bloquegi l’autogovern de Catalunya, el Govern i el Parlament procediran a la proclamació de la independència i a l’aprovació de la Llei de transitorietat jurídica”. I el de la CUP: “Cal la ruptura immediata amb el marc jurídic i polític de l’Estat espanyol mitjançant una DUI, que ha de ser la primera acció del nou Parlament”. Aquest 29 de maig, s’ha organitzat una manifestació on no es fa cap esment a la independència ni a la declaració de ruptura del 9N i on hi participen entre d’altres ICV i PSC, aquest últim, com a mínim, explícitament a favor de la unitat d’Espanya i per tant de la perpetuació de la jurisdicció del TC sobre els catalans! Malauradament doncs, des de Solidaritat no podem donar suport a respostes ambigües que puguin generar confusió sobre l’objectiu final i per tant no assistirem a aquesta manifestació, tot i estar plenament d’acord en el seu rerefons social. Reclamem la Declaració d’Independència i la seva ratificació, si s’escau, en un referèndum immediat, tal com ja moltes veus comencen a exigir des de fora del Parlament. És l’única via per acabar amb les resolucions dels tribunals espanyols que lesionen, també, els nostres drets socials.”

“Aparentment hem entrat en una fase reactiva del procés, on la iniciativa la porten les institucions espanyoles, i on com a única resposta catalana hi ha la queixa, el greuge i els moviments d’estratègia autonomista que contribueixen a la cerimònia de la confusió dels darrers temps. La mobilització popular és imprescindible per assolir la independència, però sense l’actitud valenta dels partits polítics i les institucions catalanes, pot esdevenir de nou estèril. La sortida d’aquest atzucac i la unitat entre tots els independentistes es pot assolir altre cop complint el full de ruta i la declaració de ruptura, això és, exposant una actitud de determinació ferma i encarant el camí cap a la proclamació de la independència en 14 mesos.”

1 COMENTARI

Comments are closed.