Comptadors d'electricitat
Comptadors d'electricitat
image_pdfimage_print

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat el decret de pobresa energètica de la Generalitat de Catalunya que prohibia tallar el subministrament de llum i gas per falta de pagament a persones en situació de vulnerabilitat econòmica. L’octubre de 2014 el TC ja havia suspès totalment la llei, després d’acceptar el recurs que havia presentat el Govern espanyol. El TC no ha anul·lat la totalitat del Reial decret, que és el que reclamava l’Advocacia de l’Estat, sinó diversos apartats, entre els quals el que defineix les persones en situació de vulnerabilitat econòmica.

El TC considera que la prohibició envaeix la competència estatal bàsica en matèria de règim energètic i que, a més, contravé la legislació estatal sobre aquesta matèria, ja que l’Estat ha optat per un altre model de protecció dels consumidors vulnerables, el de finançar part del preu del subministrament.

La sentència ha comptat amb el suport de vuit magistrats i amb els vots discrepants d’altres tres. Segons aquests tres magistrats, el TC havia de desestimar el recurs de l’Estat perquè les normes impugnades no contradiuen la regulació estatal: les normes estatals no contenen una regulació específica dirigida a protegir els clients vulnerables davant la pobresa energètica en els termes exigits per la UE, de manera que deixen la porta oberta a la regulació per les comunitats autònomes i, a més, les normes estatals no es pronuncien sobre altres possibles mesures de suport.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

2 COMENTARIS

 1. Cal que digueu les coses pel seu nom:
  El govern desobeirà el TC i garantirà el subministrament de llum i gas a les famílies més vulnerables | VilaWeb
  Per: Redacció / ACN, 08.04.2016 22:00
  “Neus Munté va garantir que ‘digui el que digui el TC i el govern espanyol’, des de Catalunya es desplegarà la llei aprovada a l’estiu del 2015, al marge de l’anul•lació del decret de pobresa energètica. ‘D’acord amb aquesta llei cap família en situació de vulnerabilitat quedarà desatesa’, va dir.”
  http://www.vilaweb.cat/noticies/el-govern-desobeira-al-tc-i-garantira-el-subministrament-de-llum-i-gas-a-les-families-mes-vulnerables/

  • A fi contextualitzar encara més la notícia:
   Aquesta es va redactar abans de les declaracions de Neus Munté, on, a més, no es va parlar de desobediència sinó d’aplicar altres lleis de la mateixa Generalitat de Catalunya. Farem un altre article per abordar les diverses opcions que planteja el Govern.

Comments are closed.