Trobada d'Oriol Junqueras amb Carles Puigdemont
Trobada d'Oriol Junqueras amb Carles Puigdemont
image_pdfimage_print

En un text similar a l’enviat a onze comunitats autònomes, el Ministre d’hisenda espanyol, Cristòbal Montoro, ha exigit a la Generalitat de Catalunya que ha de fer l’ajustament necessari per complir el dèficit del 2015.

La carta, dirigida a Oriol Junqueras, comença dient “Estimat Conseller, com saps (…) és obligació dels Estats membres evitar dèficits excessius (…) i el dèficit de la Comunitat Autònoma de Catalunya supera l’objectiu d’estabilitat pressupostària que tenia fixat per a l’any 2015. Aquesta Comunitat Autònoma ha d’aprovar en el termini de 15 dies, a comptar de la recepció d’aquesta carta (dimecres passat), la no disponibilitat de crèdits i efectuar la corresponent retenció de crèdits que garanteixi el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària establert. En altres paraules, això vol dir que la Generalitat hauria de renunciar a utilitzar per ara part del pressupost que tenia previst per “redreçar el rumb” i no desviar-se del dèficit també aquest any.

Montoro no quantifica els diners que ha de retenir la Generalitat, però li assegura que avaluarà posteriorment si és suficient.

Publicitat
Publicitat

Resposta de la Generalitat

Després d’haver-se reunit amb el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, per parlar-ne, el vice-president i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha respost a Montoro en una compareixença des del Parlament aquest mateix matí.

Junqueras ha acusat Montoro d’incomplir les seves obligacions de manera sistemàtica i ha assegurat que el Govern de Catalunya no aplicarà “cap retallada afegida” a les prestacions socials. I ha afgeit “és evident que si el Govern espanyol complís amb les seves obligacions legals, Catalunya no tindria cap dificultat a complir el sostre de dèficit previst pel Ministerio. És una arbitrarietat com tantes altres.”

Entre les obligacions que incompleix l’Estat, el vicepresident ha citat: “l’avançament de les bestretes pendents del 2014, un repartiment del dèficit adequat entre l’administració estatal i les comunitats autònomes, els pagaments pendents de la disposició addicional de l’Estatut, i la gestió que ha fet l’estat espanyol de l’augment de l’IVA.”

Per Junqueras, a més, és “evident que el total del pressupost de la Generalitat ‘de facto’ el decideix el Ministerio de Hacienda”, i ara també “intenta decidir la distribució d’aquest total”, sense respectar les competències de Catalunya. I ha afegit,  “la carta del Ministerio és inaplicable perquè el 90% del pressupost de la Generalitat és finalista i més d’un 70% es destina a polítiques socials”.

Finalment, Junqueras ha afirmat que “no és casualitat” que el ministeri enviés la carta a la Generalitat el mateix dia que l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) culpava Montoro -i no les autonomies- de l’incompliment del dèficit, i que el Tribunal Suprem va tombar els límits de dèficit que l’Estat va repartir a les comunitats el 2013.

El secretari d’economia de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha dit aquest matí a Catalunya Radio que el cost del compliment de dèficit exigit per Montoro podria pujar entre mil i dos mil milions d’euros. Aragonès ho ha explicat així: “La quantitat seria equivalent a tancar les presons de Catalunya durant un any, tota l’administració de justícia i tres dels principals hospitals de Catalunya.”

A TV3 a la carta podeu veure el vídeo de la compareixença de Junqueras: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-vespre/montoro-deficit-i-reaccio-junqueras/video/5593792/

1 COMENTARI

Comments are closed.