El ple de l’Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous el canvi en la denominació de la ciutat al valencià, per la qual cosa el nou nom oficial serà el de ‘València’. Aquesta modificació s’ha aprovat amb els vots a favor dels partits que formen el Govern municipal -Compromís, PSPV i València en Comú- i les abstencions dels grups de PP i Ciutadans (C’S). Val a dir que, perquè la capital del País Valencià recuperi el seu nom oficial caldrà esperar-ne l’aprovació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (que fins ara ha mantingut que el topònim ha de ser “València” i no pas “Valéncia” com algunes fonts anticatalanistes proposen).
Després de la votació d’aquest punt, l’alcalde Joan Ribó ha explicat que han donat llum verda a una norma que ja estava aprovada, “encara que no executada”, des del 1996 per unanimitat per part de l’exdirigent d’Unió Valenciana Vicente González-Lizondo; la llavors primera edil ‘popular’, Rita Barberá; PSPV i EUPV.
Ribó ha defensat que l’equip de govern vol “engegar la normalització del valencià i un dels elements és posar el topònim de València en valencià” i s’ha preguntat “què hi ha més normal que anomenar en valencià la ciutat de València?”.
Sobre el procediment per a dur a terme aquesta modificació, l’alcalde ha comentat que “ho farà l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb la Generalitat Valenciana”.
Així mateix, inquirit per quin organisme decidirà com s’escriurà la nova denominació i quin tipus d’accent portarà, Ribó ha declarat: “Quan em pose malalt vaig al metge, quan em vull fer una casa vaig a l’arquitecte, en cultures molt endarrerides hi ha bruixots, però normalment a Europa la ciència la dipositem en les universitats i a València tenim la sort que l’AVL té persones expertes en el tema i el suport estatutari i majoritari”.
En el mateix ple, el consistori ha aprovat l’adhesió a la declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) en favor de les Normes de Castelló, en les quals es basa la normativa desplegada per l’AVL, segons marca l’estatut d’autonomia valencià, i que reconeixen la unitat de la llengua catalana, amb les particularitats pròpies del territori.
A les autopistes només està en castellà, cosa que extranya! Però en canvi sí que fiquen Alacant.