image_pdfimage_print

Unes 50.000 persones segons fonts de l’Ajuntament d’Amposta s’han manifestat el diumenge 7 de febrer en contra del Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre impulsat pel govern espanyol del PP. Convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), tots els partits polítics, a excepció de PP i Ciutadans, i fins a una seixantena d’entitats han donat suport a la mobilització. La manifestació ha atret nombrosos ciutadans d’arreu de Catalunya i ha finalitzat amb la lectura d’un manifest que demana la intervenció de les institucions europees per a la redacció d’un altre pla hidrològic de la conca de l’Ebre que garanteixi la supervivència del Delta de l’Ebre.

En el manifest, que ha llegit la catedràtica de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona Amparo Moreno, també s’ha demanat la implicació de totes les institucions ebrenques i catalanes per derogar l’actual pla de conca de l’Ebre.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha donat suport a la manifestació i ha presentat un contenciós administratiu contra el reial decret pel qual el consell de ministres aprovava el pla hidrològic de l’Ebre el 8 de gener.

Publicitat
Publicitat

Si arriba menys aigua també arriben menys sediments al delta i es fomentarà la seva desaparició”, explica Susanna Abella, una de les portaveus de la PDE

En paral·lel a la mobilització pel territori català, la lluita per la supervivència del delta de l’Ebre té una altra parada important a Brussel·les.

La Comissió Europea ha cridat l’atenció diverses vegades l’atenció a l’Estat espanyol sobre la seva política d’aigua. L’Executiu comunitari va alertar al juny de l’any passat de les “importants deficiències” de la gestió de l’aigua a Espanya. En concret, sobre l’Ebre va advertir que fer més preses implicava posar en perill els objectius ambientals de la directiva marc de l’aigua europea.

L’esmentada directiva no fixa cap cabal concret, si bé si insta a que es conservin els cabals necessaris perquè els ecosistemes no es deteriorin. En aquest sentit, la nova normativa estatal violenta la norma europea ja que no demostra que amb el cabal fixat el tram final de l’Ebre no es ressenteixi.

Precisament dilluns, el dia després de la manifestació, el delta rebrà la visita d’una missió d’eurodiputats que es reuniran amb diversos agents de la zona. La visita arriba a partir d’una petició de la PDE de l’any 2012.

“Volem evitar un nou transvasament, també entre conques internes catalanes”, afirma Abella, que reclama un nou model de gestió de l’aigua i de planificació hidrològica més sostenible i amb més participació del territori.