image_pdfimage_print

Aquesta setmana s’ha reunit de manera telemàtica el Ple de DIPLOCAT, en una trobada que ha presidit la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret. DIPLOCAT és un consorci de composició publicoprivada integrat per 38 entitats i el Ple n’és el màxim òrgan de representació. Després d’un procés que ha durat anys, el Ple ha aprovat avui per unanimitat els nous Estatuts del consorci. Els Estatuts anteriors, aprovats l’any 2012, s’havien de renovar per adequar-los a la normativa de règim jurídic dels consorcis del sector públic vigent.

La consellera Serret ha dit que “avui és un dia històric per a l’organització, ja que es dona el tret de sortida a una nova fase per mantenir al primer nivell la vocació d’internacionalització de la nostra societat”. La consellera ha reconegut el valor afegit de la llarga trajectòria de DIPLOCAT i la implicació de totes les organitzacions membres, “que han apostat durant tots aquests anys per internacionalitzar la nostra economia, cultura i institucions, malgrat moments molt complexos”. Per la seva part, la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, s’ha mostrat molt satisfeta pel resultat i ha explicat que “el procés ha estat lent per la gran quantitat d’entitats que formen part del consorci i perquè en tot moment s’han prioritzat els acords i el consens amb les entitats membres per davant de la rapidesa en la tramitació”.

Aprofitant la redacció dels nous estatuts i prèvia consulta a les entitats membres, es va considerar que era el moment oportú per plantejar un canvi de nom de l’entitat i una modernització de la marca. El nom triat és Catalunya Internacional, que defineix a la perfecció l’objectiu i l’àmbit d’actuació del consorci. El nom oficial actual, Patronat Catalunya Món–Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM-DIPLOCAT), havia quedat desfasat perquè la denominació Patronat Catalunya Món es va deixar de fer servir el 2012 i només s’emprava per a qüestions legals. A més, el 23 de setembre de 2020, el Tribunal Constitucional d’Espanya va dictar una sentència que prohibia l’ús del terme “diplomàcia pública” per referir-se a la tasca que porta a terme DIPLOCAT, moment en el qual es va haver d’abandonar el nom de Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, que acompanyava la marca DIPLOCAT.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Pel que fa a la resta de novetats que impliquen els nous Estatuts, en destaquen les següents:

–         Regulació de l’ús dels mitjans electrònics a les convocatòries dels òrgans de govern.

–         Regulació dels drets i deures dels ens consorciats, en general, i també dels drets i deures dels membres de l’òrgan de govern.

–         El sistema de governança de l’entitat queda definit a partir d’un Consell Rector (òrgan de govern) i un Consell Executiu (òrgan de gestió), de manera similar a l’actual.

–         El Consell Rector és l’encarregat de nomenar un director o directora general de l’entitat, amb un mandat de quatre anys i previ concurs públic.

–         El Consell Consultiu de l’entitat passa a anomenar-se Consell Assessor.

El plenari també ha aprovat el balanç de les actuacions dutes a terme el 2023. Aquest balanç fa un repàs de les 53 activitats que DIPLOCAT va organitzar l’any passat, 14 més que el 2022, amb 187 ponents i 2.760 assistents. A més de descriure-les breument, la memòria inclou un calendari, indicadors quantitatius i qualitatius d’assoliment d’objectius, la liquidació pressupostària i el ressò mediàtic obtingut, entre altres.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here