La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha valorat la sessió d’aquest dimarts al Consell d’Afers Generals de la Unió Europea en què s’ha tractat l’oficialitat del català a les institucions europees: “No hi ha cap veto per part de cap estat a aquesta proposta”, ha constatat Serret, que, alhora, ha traslladat al govern espanyol la “màxima exigència” perquè “desplegui tota la seva capacitat i influència diplomàtica” per avançar en la necessària unanimitat de tots els estats a favor de la proposta i per mantenir aquest punt en l’agenda del Consell de la Unió Europea durant la presidència belga.
“Aquest no és un debat ideològic, això no va de socialistes o del Partit Popular”, ha afegit la consellera. “Això va dels drets de 10 milions de catalanoparlants i de reconèixer l’estatus que mereix el català a la Unió Europea”, ha asseverat.
Pel que fa al memoràndum presentat pel govern espanyol en la sessió d’aquest dimarts del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, la consellera ha assenyalat que “en bona part recull tots els arguments i informacions que des del Govern ja hem anat compartint amb governs de tots els estats membres de la Unió Europea”. “Segurament la presentació d’aquest memoràndum es podria haver fet abans”, ha apuntat Serret, “i el que necessitem és reforçar encara més aquesta feina de màxim rigor d’aportar tota aquella informació que contribueixi a fer cada vegada més sòlida la proposta i guanyar la unanimitat del conjunt d’estats de la Unió Europea”, ha insistit.
Alhora, la titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha demanat al grup socialista del Parlament Europeu que posi sobre la taula, en la propera mesa de la cambra, la votació perquè el català sigui també llengua de treball a l’Eurocambra, i ho sigui al més aviat possible, abans que finalitzi la legislatura. “L’oficialitat del català a les institucions europees i que el català sigui llengua de treball a l’Eurocambra són dues iniciatives que han anat sempre en paral·lel, des del primer moment; són perfectament factibles alhora”, ha explicat Serret.
Per part del Govern de la Generalitat, “continuarem fent aquesta feina que hem estat fent fins ara, parlant amb tots els representants de governs a qui tenim accés, sigui aquí a Barcelona, sigui a través de les delegacions, o a les ambaixades a Madrid, per reforçar arguments i esvair dubtes”, ha assegurat la consellera.
Pel que fa a l’informe del Comitè de Peticions del Parlament Europeu contra la immersió lingüística a Catalunya, Serret ha reiterat que el Govern sempre ho ha vist com una “clara manipulació” per part de la presidenta del Comitè, l’eurodiputada del Partit Popular Dolors Montserrat. “Les institucions europees no tenen competències en l’àmbit de la política educativa i, fins i tot, la Comissió Europea ha dit reiteradament que no tenen sentit ni aquest informe ni la missió d’eurodiputats que va venir a Catalunya”. “Es tracta d’un ús fraudulent de les institucions per interessos partidistes, amb voluntat d’inferir i influir en la política de Catalunya, atacant el que és un gran consens d’aquest país, l’escola catalana i la immersió lingüística”, ha denunciat la consellera. “Esperem que hi hagi assumpcions de responsabilitats de qui hagi fet aquest mal ús de les institucions i dels recursos europeus, quelcom especialment greu quan estem a les portes de les eleccions europees del mes de juny i davant de l’auge arreu d’Europa de postulats euroescèptics”, ha conclòs.