image_pdfimage_print

El 2023 el Consolat de Mar, ens vinculat a la Cambra de Comerç, Navegació i Indústria de Barcelona, va celebrar el 750è aniversari del seu naixement. El Consolat és una institució pionera en el dret marítim internacional, fet que la converteix en una peça d’un valor incalculable per a la història del nostre país. Dimarts vinent, 16 de gener, a les 7 del vespre, l’Auditori Josep Irla (Plaça Pompeu Fabra, 1) de Girona, acollirà l’únic acte que el Consolat ha fet, encara en l’àmbit de l’aniversari, a les comarques de Girona, que hem organitzat des de la Fundació Les Voltes.

L’acte consistirà en la projecció d’un documentari titulat La ciutat del mar, d’una hora aproximadament de durada, que explica la gènesi i transcendència del Consolat. A continuació el Sr. Jordi Domingo, Cònsol Major del Consolat de Mar, mantindrà una conversa amb el periodista, escriptor i director de la Fundació Les Voltes, Andreu Mas, sobre el present i el futur d’aquesta institució. La part final de l’acte estarà obert a un torn limitat de preguntes dels assistents.

El Consolat de Mar té les arrels en el tribunal de la Carta Consular de Barcelona de 1258. Neix per tractar qüestions relatives al dret marítim català i a altres zones entorn de la Corona d’Aragó. Amb una legislació avançada al seu temps, les seves normes s’aplicaran primer a tota la Mediterrània com a dret mercantil i de navegació i posteriorment a l’atlàntic, es converteix llavors en una eina clau del dret internacional marítim. De fet, algunes normes encara són vives actualment. Tanmateix, el Consolat de Mar actua avui com a Centre de Resolució de Conflictes.

Publicitat
Publicitat

L’objectiu de l’acte d’aquest dimarts és contribuir a la projecció dins de Catalunya del Consolat de Mar, que és una entitat de gran prestigi en l’àmbit marítim internacional. La pervivència al llarg dels segles del Consolat demostra la capacitat de Catalunya de superar tota mena d’entrebancs polítics i d’esdevenir un instrument de reconeixement de la capacitat jurídica catalana arreu del món. Tanmateix, el Consolat és una prova més de la vocació dels catalans i catalanes com a persones de pau, que es doten de regles per solucionar conflictes en l’àmbit internacional.