image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha viatjat a Ginebra per impulsar el rol del Govern de la Generalitat en projectes destacats de les Nacions Unides, com la negociació del tractat global contra la contaminació dels plàstics o el projecte Giga per acabar amb la bretxa digital a totes les escoles del món.

Des de Suïssa, Serret ha atès els mitjans de comunicació per valorar la situació de l’oficialitat del català a les institucions europees, després que avui se celebrés a Brussel·les el darrer Consell d’Afers Generals de la Unió Europea de la presidència espanyola. El Govern de la Generalitat ja ha iniciat els contactes amb Bèlgica, que a partir de l’1 de gener de 2024 recull el relleu de la presidència rotatòria de la UE, per tal que l’oficialitat del català es mantingui a l’ordre del dia dels debats.

El Govern de Catalunya intensificarà la tramesa d’informació a les institucions europees i atots els estats membres de la Unió Europea, tal com ha estat fent els darrers mesos, i així aclarir el tema dels costos econòmics, tal com ha assegurat la consellera Serret.

Publicitat
Publicitat

“És evident que encara queda feina per fer, i per això mantenim la màxima exigència al Govern espanyol”, ha dit Serret des de Ginebra. “Hem d’aconseguir la confiança i la unanimitat de tots els estats de la Unió Europea, per tal que l’oficialitat del català arribi a bon port”, ha recordat.

Serret ha explicat que el Govern de la Generalitat continuarà treballant amb una “implicació i acció màximes”, i ho farà reforçant tota la tasca que ha estat fent els darrers mesos, aportant informació per esvair tots els dubtes, tant sobre els costos com sobre qualsevol altre aspecte.“Continuarem treballant en la interlocució amb tots els estats, i també especialment amb la presidència belga”, a partir de l’1 de gener de 2024, “per assegurar que pugui mantenir-se a l’agenda del Consell la proposta de l’oficialitat del català, perquè al més aviat possible el català sigui una llengua oficial de la Unió Europea”.

En aquest enllaç es pot descarregar el vídeo amb la reacció de la consellera Serret des de Ginebra.

EXT
Serret amb la secretària general d’ITU, Doreen Bogdan-Martin, i el codirector de Giga per ITU, Alex Wong.

Agenda a Ginebra

Aquesta tarda, Serret s’ha reunit amb la secretària general de la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU, per les seves sigles en anglès), Doreen Bogdan-Martin, i el codirector del projecte Giga per part d’ITU, Alex Wong.

El projecte Giga és una iniciativa de les Nacions Unides, en concret de les agències d’UNICEF i ITU, per connectar totes les escoles del món a internet el 2030. La seva seu principal és a Ginebra, però ben aviat també en tindrà una a Barcelona, al centre d’innovació urbana de Ca l’Alier, al Poblenou. D’aquesta manera, el Govern col·labora, una vegada més, estretament amb l’ONU i les seves agències, i permet que l’ecosistema digital català contribueixi a fer front a un repte global com el d’acabar amb la bretxa digital a les escoles d’arreu del món.

Demà, la consellera Serret mantindrà reunions per impulsar el paper estratègic de governs com el català –que són més propers a la ciutadania i tenen capacitat de legislar i implementar polítiques públiques– en l’elaboració de tractats internacionals, com el que s’està negociant actualment per combatre la contaminació provocada pels plàstics. El tractat, que es preveu que sigui el més ambiciós en matèria de plàstics que s’ha fet fins avui dia, està liderat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.