image_pdfimage_print

Després de l’adquisició, el següent pas és la demanda de llicència d’obres als serveis tècnics de l’Ajuntament de Perpinyà. L’associació assenyala que en els darrers mesos ja ha treballat amb un arquitecte, un geòmetra expert i un enginyer especialista en hidrologia, els quals asseguren la viabilitat del projecte, tant d’un punt de vista tècnic com jurídic; de cara a la reglamentació relativa a la inundabilitat de la zona.

L’expert en hidrologia es basa en el reglament del plan de prévention des risques naturels d’inondation de la zona, que autoritza en l’article 2.5 i de manera molt clara, les construccions d’escoles. No obstant això, a partir dels seus consells i per tal de prevenir qualsevol risc relatiu a la inundabilitat de l’immoble, La Bressola preveu realçar el nivell de la planta baixa i disposar les aules a la primera planta que es troba a uns 5,45 metres del terra.

Cal recordar que a menys de 500 metres del Monestir es troben cinc escoles, un col·legi i un liceu, per un total de 3.547 alumnes (cf. detall annexat).  D’aquesta manera, La Bressola espera que els tràmits de l’obtenció de la llicència d’obres s’agilitzin ràpidament per començar les obres de renovació del futur tercer col·legi i primer liceu en immersió en català.

Publicitat
Publicitat

El Monestir del Vernet està format per un edifici principal de 2.500 metres quadrats distribuïts en dos pisos, un jardí d’una hectàrea i mitja i una capella adjacent de 600 metres quadrats. La compra s’ha tancat per 1,2 milions d’euros i l’import és finançat en bona part per subvencions de la Generalitat de Catalunya, a qui La Bressola agraeix llur incondicional suport. Per la realització de les obres, La Bressola demanarà el suport del Departament que ja ha votat una moció de suport i el de la Regió.

L’etapa de Liceu és una necessitat vital, per a la recuperació de la llengua i cultura catalanes a Catalunya Nord, però també del camí dels joves de 15 a 18 anys que es troben en un període de construcció social i cultural de la seua personalitat. Això permetrà oferir, per primera vegada, una escolarització en immersió lingüística als alumnes des de maternal i fins a les portes de la universitat. El liceu permetrà donar continuïtat als estudis d’educació secundària que es desenvolupen als col·legis La Bressola i també serà obert a l’acollida d’alumnes eixits de les fileres bilingües de l’ensenyament estatal que desitgin continuar llur escolarització al liceu català.

La Bressola lamenta que l’Ajuntament de Perpinyà faci apel·lació a la decisió del Tribunal Administratiu de Montpeller

Dins la seva sentència del 30 de desembre del 2022, el Tribunal Administratiu de Montpeller ordenava que:

-La preempció exercida pel municipi de Perpinyà el 28 de setembre de 2021 quedava anul·lada
-El municipi havia de pagar a La Bressola la suma de 1.500 euros en l’aplicació de l’article L.761-1 del codi de justícia administratiu
-Les conclusions presentades per la comuna de Perpinyà sobre la base de l’article L. 761-1 del codi de justícia administratiu eren rebutjades

 

L’Ajuntament de Perpinyà ha fet apel·lació d’aquesta sentència davant la cort administrativa d’apel·lació de Tolosa. L’Associació La Bressola lamenta i mostra la seva incomprensió davant aquesta apel·lació que allarga, una vegada més, l’avançament del seu projecte. Tanmateix, aquest recurs no té cap efecte suspensiu i no bloqueja el progrés de construcció del futur col·legi-liceu de La Bressola, que continua vigent més que mai.

Cal recordar que abans d’aquesta decisió del Tribunal Administratiu de Montpeller, la justícia ha donat la raó a l’Associació La Bressola en dues vegades diferents. El 14 de desembre del 2021, el tribunal va suspendre la preempció exercida per l’Ajuntament de Perpinyà després del recurs d’urgència presentat per La Bressola i rebutjava les conclusions presentades per la comuna. Posteriorment, durant l’estiu del 2022, el Consell d’Estat també va rebutjar el recurs presentat per la comuna sobre la decisió del tribunal del 14 de desembre de 2021.

Vists aquestes decisions, La Bressola demana a l’Ajuntament de Perpinyà d’acompanyar el projecte de col·legi-liceu en immersió en català, per tal de permetre als seus 1100 alumnes de poder estudiar en català fins al batxillerat.