image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat rebut aquest dilluns pel Papa Francesc al Vaticà, en una audiència privada que ha tingut lloc a la Biblioteca privada del Palau Apostòlic. Després de la trobada, el cap del Govern ha afirmat que durant la conversa han parlat de “la necessitat del diàlegi que el camí sempre és parlar entre diferents per poder arribar a acords”.

En declaracions als mitjans de comunicació, el president ha explicat que durant la conversa han abordat “la preocupació que compartim sobre la situació de guerra a Israel i Gaza, especialment pels efectes que té sobre la població civil”, així com sobre “la necessitat d’avançar cap a solucions diplomàtiques que garanteixin el dret a la vida i a la llibertat de totes les persones i de tots els pobles”. “I aquí el Papa està duent a terme una tasca diplomàtica que és molt rellevant”, ha conclòs.

El president Aragonès i el Papa se saluden a l'inici de l'audiència (Vaticà)
El president Aragonès i el Papa se saluden a l’inici de l’audiència (Vaticà)

El president Aragonès també ha destacat que ha compartit amb el Sant Pare “la necessitat d’avançar en la lluita contra les desigualtats” i li ha explicat les polítiques socials que es duen a terme a Catalunya, com ara “de la importància de l’escola com a eina per a la igualtat d’oportunitats, les polítiques d’habitatge i les polítiques d’acollida i integració de la immigració”.

Publicitat
Publicitat

Pere Aragonès ha afirmat que la conversa amb el Sant Pare, que ha durat 40 minuts, ha estat “molt positiva”. Ha agraït al pontífex “la seva amabilitat i disponibilitat per escoltar els meus posicionaments i les seves paraules en aquesta trobada”. “Refermo la meva aposta pel diàleg, la negociació i la necessitat d’arribar a acords que permetin resoldre tots els conflictes”, ha remarcat el president.

El cap de l’Executiu ha explicat als mitjans que ha saludat el Sant Pare “en la nostra llengua” i que ha parlat amb ell d’obres de literatura catalana. El president ha obsequiat el Papa amb algunes obres de la literatura catalana, entre les quals “El Canigó” de Jacint Verdaguer, “un dels grans poetes nacionals de Catalunya” i “sacerdot i poeta amb una amplíssima acceptació popular”, així com l’obra completa de poesia de Joan Maragalli una edició específica d’”El cant espiritual”.

També li ha regalat una rèplica del Sant Jordi que hi ha a la capella del Palau de la Generalitat, dins d’una bossa de roba elaborada per interns de presons catalanes a través de la iniciativa Made in CIRE, que és del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció. Un altre present ha estat la samarreta del San Lorenzo de Almagro, l’equip argentí del papa, firmada pels jugadors. Aquest regal ha estat una iniciativa de la comunitat argentina establerta a Catalunya.

El president Aragonès i el Sant Pare, durant l'audiència (Vaticà)
El president Aragonès i el Sant Pare, a l’inici de l’audiència (Vaticà)

Aragonès ha aprofitat també l’audiència per explicar al pontífex els actes que s’estan preparant amb motiu del mil·lenari de Montserrat i li ha traslladat la importància que té Montserrat per al conjunt de la ciutadania catalana i, especialment per a la comunitat catòlica. A preguntes de la premsa sobre una possible visita a Catalunya, el president ha respost que s’ha posat a la seva disposició, però ha puntualitzat que “és el Papa qui defineix l’agenda dels seus viatges internacionals”.

Aquesta és la segona vegada que un president de la Generalitat és rebut pel Sant Pare des de l’any 1981, en què el Papa Joan Pau II va rebre Jordi Pujol. Posteriorment es van trobar durant la visita que el pontífex va fer a Barcelona l’any 1982. Artur Mas també va ser rebut en audiència pel Papa Joan Pau II el 2002 quan era conseller en cap i el president Montilla va rebre Benet XVI en la visita que va fer a Barcelona el 2010, amb motiu de la consagració del temple de la Sagrada Família.