image_pdfimage_print

Una quarta part dels estudiants seleccionats en el programa de pràctiques de les Nacions Unides pertanyen a universitats catalanes. Concretament, es tracta d’onze joves que han estat seleccionats per integrar el grup de 40 estudiants seleccionats per participar en el programa de pràctiques de l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN), que dona suport a estudiants de màster i doctorat que volen iniciar una carrera internacional.

Aquest programa educatiu internacional permet als participants realitzar projectes de recerca pràctics, al llarg de 9 mesos, en diferents organitzacions mundials de prestigi com ara l’Organització de les Nacions Unides (ONU), l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) o el Ban Ki Moon Centre for Global Citizens (BKMC). Enguany, el seminari presencial tindrà lloc el proper 18 de setembre a Barcelona, sota el títol “Gestió de crisi i resiliència: responent als futurs desafiaments globals”.

El prestigiós programa de la RAUN acull estudiants de les universitats catalanes gràcies a la col·laboració impulsada pel Departament de Recerca i Universitats, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i la Delegació del Govern de Catalunya a l’Europa Central, amb seu a Viena, igual que l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides.

Publicitat
Publicitat

La col·laboració es va iniciar el 2021 i ha permès que, amb els participants d’aquest any, un total de 48 estudiants de Catalunya s’incorporin al programa de prestigi de la RAUN. L’acord es va fer oficial el 2022, quan el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat va signar un memoràndum d’entesa amb el director de l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN).

Enguany, el seminari d’inauguració tindrà lloc el proper 18 de setembre a Barcelona, sota el títol “Gestió de crisi i resiliència: responent als futurs desafiaments globals”, i serà acollit per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Laura Román, ha posat de relleu la feina del Govern en termes d’internacionalització del sistema universitari català, i ha celebrat que la sessió d’obertura del programa tingui lloc a Barcelona. A més, Román també ha afirmat que “la participació d’estudiants catalans en el programa RAUN posa de manifest l’excel·lència del nostre sistema de coneixement i ajuda a fomentar el talent de casa nostra”.

Per la seva banda, la delegada del Govern a Europa Central,Krystyna Schreiber, ha parlat sobre la continuïtat de la col·laboració: “Viena, on es troba la seu de la nostra Delegació, és un centre neuràlgic per a les organitzacions internacionals, per la qual cosa la Delegació posa en marxa i dóna suport a cooperacions sostenibles amb agents internacionals que beneficien als ciutadans catalans i fomenten l’intercanvi internacional de talent”.

Estudiants de màster i doctorat

D’entre les 82 sol·licituds rebudes per l’edició d’enguany, 27 provenien d’universitats catalanes, i d’aquestes, 11 són les corresponents als estudiants catalans finalment seleccionats, en els quals hi ha 6 homes i 5 dones que estan cursant màsters (4) i programes de doctorat (7). Concretament, hi ha 3 estudiants de la Universitat de Barcelona (UB), 2 estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), 3 estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 1 estudiant de la Universitat Ramon Llull (URL) i 2 estudiants de la Universitat de Girona (UdG). Les àrees temàtiques dels estudiants són molt variades, hi ha estudiants d’economia, ciències de la sostenibilitat, sociologia, arquitectura, ciències polítiques, comunicació, educació, biotecnologia, entre d’altres.

Les universitats del sistema universitari català tenen experiència en l’organització de pràctiques internacionals en empreses per a estudiants i titulats, i coincideixen en l’objectiu d’establir una col·laboració amb la RAUN, i així promoure programes d’educació superior internacionals i multidisciplinaris per a la formació de joves en temes relacionats amb les Nacions Unides i la cooperació internacional.