image_pdfimage_print

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha signat un conveni de col·laboració entre la Direcció General de Memòria Democràtica, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de les Garrigues i l’Ajuntament de les Borges Blanques. El Departament de Justícia aportarà 80.000 euros en els pròxims quatre anys amb la finalitat de fomentar les activitats de memòria democràtica a l’Espai Macià, situat a les Borges Blanques.

L’Espai Macià és un referent a Ponent per a la recuperació, la preservació i la divulgació de la memòria democràtica de Catalunya i entronca clarament dins del marc d’objectius del Memorial Democràtic, pel que fa a les activitats educatives i de suport a la docència. Es renova el conveni de col·laboració fins al 2026. Aquest equipament cultural que difon la trajectòria i el llegat de qui va ser president de la Generalitat de Catalunya entre 1931 i 1933. Des del 2021 forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

En relació amb la memòria del president català i de l’exili, recordem l’alarma que causà la sortida a la venda de la casa de Macià a Prats de Molló per part dels seus propietaris donat l’estat de conservació i la manca de possibilitats per a restaurar-la. Un any més tard, el 2020, l’empresari Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i membre d’Eines de País, en va finançar la compra i, posteriorment, en cedí l’ús a l’Associació Casa Macià que la gestiona des d’aleshores com a espai de memòria, a més de funcionar com a allotjament turístic rural.

Publicitat
Publicitat