image_pdfimage_print

La 31a edició del Raindance Film Festival, que tindrà lloc a Londres del 25 d’octubre al 4 de novembre de 2023, acollirà una selecció de les millors propostes audiovisuals catalanes independents, presentades pel Departament de Cultura a través de Catalan Films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull (IRL).

La participació catalana comptarà amb una curada selecció d’estrenes cinematogràfiques al Regne Unit, amb un programa de curtmetratges i de projectes en desenvolupament i un programa de xerrades i conferències en què participaran professionals clau de la indústria audiovisual catalana. A més, també s’organitzaran diverses trobades amb professionals internacionals.

El Raindance Film Festival ha anunciat aquest focus especial en el cinema català en el marc de la presentació de l’edició 2023 al festival de Cannes, acompanyats de diversos representants dels equips de Catalan Films, de l’ICEC. Al llarg d’aquest acte, els organitzadors del festival Raindance han valorat molt positivament el creixent interès pel cinema fet a Catalunya arreu del món, i han destacat que ser la cinematografia convidada de l’edició d’enguany servirà per crear nous ponts entre cineastes, productores i distribuïdores del Regne Unit i Catalunya.

Publicitat
Publicitat

El Raindance Film Festival és el festival de cinema independent més gran del Regne Unit. Durant els seus més de trenta anys de trajectòria, ha acollit les estrenes britàniques de pel·lícules tan emblemàtiques com Pulp FictionThe Blair Witch Project o Memento, i és un dels esdeveniments del sector que qualifica pels Oscars®, els BAFTA (els British Academny Film Awards) i els BIFA (els British Independent Film Awards). La revista Variety ha inclòs el Raindance en la llista dels “50 festivals de cinema del món que no et pots perdre”.

La importància de l’audiovisual català

Des de fa uns anys, el cinema català està deixant una important petjada a Europa. Les produccions audiovisuals de ficció, animació i documental juguen un paper molt rellevant a festivals d’arreu, reben premis internacionals i s’estrenen a pantalles de tot el món. El reconeixement de crítica i públic internacional és unànime, i el prestigi dels professionals catalans és un reflex d’una indústria molt potent, amb un talent i una formació innegable.

L’audiovisual és, pel pes de la seva indústria, el seu potencial com a sector estratègic i la seva capacitat d’internacionalització, un dels eixos del Departament de Cultura per a aquesta legislatura. És prioritari impulsar-lo com a sector que crea imaginari i referents, que dona a conèixer la nostra llengua, la nostra cultura, els nostres paisatges.. i que dinamitza l’economia.

El 2022, el Departament de Cultura va dedicar 40 milions al sector audiovisual. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l’audiovisual en els darrers anys i per aquest 2023 està previst mantenir-la. Les línies de subvenció que gestiona l’ICEC cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb partides destinades, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció. Aquest suport ha ajudat a visibilitzar i consolidar alguns dels valors pels quals destaca l’audiovisual català: el talent dels professionals, l’existència de centres de formació reconeguts internacionalment, el treball i compromís d’una indústria audiovisual potent, que beu d’una llarga tradició i que genera una enorme varietat de produccions, i la riquesa d’un nombre amplíssim de festivals que situen el país al mapa internacional.