Inici Actualitat Catalunya, present al Fòrum Jove Econòmic i Social de les Nacions Unides...

Catalunya, present al Fòrum Jove Econòmic i Social de les Nacions Unides a Nova York

image_pdfimage_print

La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Laia Girós, i de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes, participen des d’ahir i fins dijous al Fòrum Jove Econòmic i Social (ECOSOC) de les Nacions Unides que té lloc a la seu de l’entitat, a Nova York. Es tracta de la primera vegada que l’organització convida directament Catalunya en aquesta trobada, una invitació vehiculada a través de la delegació de la Generalitat als Estats Units.

La cita reuneix representants de governs, associacions juvenils i joves d’arreu del món durant tres dies per debatre i compartir idees sobre les accions que cal dur a terme per acomplir l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats amb la joventut i la infància. D’aquesta manera, la trobada representarà una plataforma perquè els joves iniciïn un diàleg amb els estats membres i altres actors per expressar les seves opinions, preocupacions i impulsar accions cap a un món més just, verd i sostenible guiat pels ODS.

En concret, les sessions tracten qüestions centrals com són l’acceleració en la recuperació de la COVID-19, el diàleg intergeneracional, la consecució dels ODS, la necessitat de pau i prosperitat o l’apoderament i lideratge dels i les joves.

Publicitat
Publicitat

L’esdeveniment també abordarà l’Estratègia de la Joventut de les Nacions Unides “Joventut 2030: treball amb i per a joves” i el paper que hi poden tenir les organitzacions juvenils per desenvolupar l’estratègia a nivell regional, nacional i global. Així mateix, l’ECOSOC també servirà per preparar la Cimera dels ODS del 2023 com a revisió a mig termini de l’aplicació de l’Agenda 2030.

La trobada -un dels esdeveniments mundials de joventut més importants del món- també representa una oportunitat perquè les representants catalanes puguin intercanviar experiències i compartir les accions que es duen a terme des de l’àrea de Joventut i Infància del Govern pel que fa a l’impuls dels ODS i la participació infantil i juvenil. De la delegació catalana també en formen part un representant del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) i del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

Catalunya és una referència internacional en l’àmbit de joventut, especialment a nivell europeu, on s’han ocupat durant anys les vicepresidències d’organitzacions com ERYICA, EYCA o la presidència del subcomitè de Joventut de l’Assemblea Europea de les Regions (ARE). Així mateix, Catalunya ha rebut diferents reconeixements europeus a programes endegats per Joventut, com han estat la implementació del programa de Garantia Juvenil, l’elaboració de la Wikiguia sobre participació juvenil o una guia per acompanyar emocionalment els joves durant el seu confinament, que va merèixer una reconeixement de la UNESCO.

Cal tenir en compte que l’àmbit de la justícia climàtica forma part de les prioritats o idees força del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2030 (PNJCat 2030), que actualment està en fase de redacció i contrast, i que ha d’esdevenir el marc de referència de les polítiques de joventut dels pròxims anys.