image_pdfimage_print

L’Audiència Provincial de Barcelona urgeix a investigar les denúncies pel Catalangate del president del grup d’Esquerra Republicana la Parlament, Josep Maria Jové, i la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba. Les dues víctimes actualment formen part de comissions parlamentàries d’investigació de Pegasus, al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu.

Concretament, el tribunal insta a que s’imputi formalment una de les empreses del grup empresarial israelià NSO, comercialitzadora del programari Pegasus, així com a la compareixença de l’actual directora del CNI, Esperanza Castelerio, com a testimoni. Els magistrats també ordenen al CNI que traslladi tota la informació relativa a la compra del programari. A més, l’Audiència suggereix que es prengui declaració als republicans.

Tot això ho ha exigit l’Audiència després de la petició de la representació legal dels republicans exercida per l’advocat Andreu Van den Eynde. En la denúncia, Jové i Riba reclamaven posar el focus de la investigació en l’empresa israeliana i el CNI, així com en altres organismes estatals que tinguin accés a la compra de Pegasus.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

L’advocat Andreu Van den Eynde ha posat de relleu aquesta resolució de l’Audiència: “fins ara, cap Audiència s’havia posicionat en la necessitat d’investigar el cas”, cosa que, segons l’advocat, “podria indicar com evolucionarà la investigació i afectar als altres procediments oberts per casos d’espionatge”. “En aquest sentit”, ha reivindicat Van den Eynde, “és una posició que celebrem”.

Van den Eynde s’ha mostrar exigent amb els tribunals de la causa i ha insistit en la necessitat d’arribar fins al final: “Fa temps que ho estem demanant, cal que els tribunals facin una investigació diligent del Catalangate”. “És una qüestió de protecció de drets fonamentals, civils i polítics”, ha clos l’advocat.

Des d’Esquerra Republicana subratllen que la falta d’iniciativa investigativa de l’estat espanyol, tant a nivell polític com judicial, és flagrant. En aquest sentit, els republicans recorden els posicionaments d’organismes internacionals d’alt nivell com la resolució dels tres relators de les Nacions Unides, en la qual reconeixen vulneracions de drets fonamentals en l’espionatge amb Pegasus a l’independentisme català i exigeixen a l’estat espanyol que investigui. Una demanda que ha sigut reiterada per Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides, la màxima institució en Drets Humans de l’ONU.

Per la seva banda, també continuen el seu curs la Comissió del Parlament de Catalunya i la Comissió de l’eurocambra sobre Pegasus, ambdues amb representació republicana. Esquerra Republicana, doncs, reivindica la feina feta des de tots els fronts.