image_pdfimage_print

Un total de 333 empreses catalanes participaran enguany al MWC i al 4YFN, l’esdeveniment tecnològic més important del món que se celebra la setmana vinent a Barcelona, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. En concret, 70 empreses, centres tecnològics i entitats comptaran amb un estand al MWC 2023 i 263 startups, al 4YFN.

Ho ha donat a conèixer el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, després de reunir-se amb un grup d’empreses catalanes que participaran al 4YFN de la mà de la Generalitat. Acompanyat per la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, i el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, Torrent ha pogut conèixer de primera mà els projectes tecnològics que presentaran a l’esdeveniment.

El conseller ha assegurat que “així com el MWC ja no s’entendria sense Barcelona, Barcelona no s’entendria sense el MWC: és la gran porta d’entrada que connecta les empreses catalanes amb l’entorn tecnològic internacional, i una gran oportunitat per seguir apuntalant el fet que Catalunya i Barcelona siguin veritablement un hub tecnològic i de creació de startups a escala global”. Torrent ha destacat que el “MWC és l’epicentre de la indústria de la connectivitat i de les noves tecnologies, i les xifres apunten que enguany serà no només l’edició de la recuperació, sinó de la projecció del nostre país i del nostre ecosistema empresarial”.

Publicitat
Publicitat

Més empreses als espais de la Generalitat

Torrent ha anunciat que la Generalitat promourà enguany la participació de 104 empreses i startups al MWC i 4YFN, un 20% més que l’any 2022. Estaran ubicades als dos pavellons impulsats pel Departament d’Empresa i Treball al MWC i el 4YFN amb l’objectiu de trobar inversors, conèixer socis i nous clients, guanyar visibilitat i obrir nous mercats internacionals. En concret, 48 empreses estaran ubicades al pavelló de la Generalitat al MWC i 56, al del 4YFN. De la cinquantena de startups que participen al 4YFN, 36 són de diferents àmbits i estaran ubicades a l’estand d’ACCIÓ, mentre que les altres 20 estan especialitzades en el sector de la salut i en aquest cas, la Generalitat les acompanya en col·laboració amb Biocat i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Pots consultar el llistat d’empreses participants en aquest enllaç.

Per Torrent, el fet que la Generalitat acompanyi aquest centenar d’empreses “és un paper clau acompanyar aquest teixit empresarial, sobretot el més emergent, les startups com les que avui hem conegut, perquè tinguin l’oportunitat d’explicar-se i relacionar-se amb tot el teixit, de tal manera que puguem ajudar-los a fer créixer aquests projectes empresarials”.

Demostració en directe d’IA aplicada a robots al servei de les persones

El conseller Torrent també ha revelat els detalls de la demostració en directe amb què comptarà aquest any l’estand de la Generalitat al MWC, amb la qual “el Govern vol projectar la seva aposta estratègica per l’impuls de la intel·ligència artificial, una de les tecnologies digitals avançades que més impacte generarà en la societat i en l’economia del país”.

Sota el lema ‘Quan la intel·ligència artificial connecta amb les persones’, l’estand de la Generalitat al MWC oferirà una ‘demo’ que consistirà en una recreació teatralitzada i amb elements audiovisuals de tres escenes de la vida quotidiana de dues persones (un home gran i la seva filla) que interactuen amb tres robots dotats d’IA a casa seva, a la feina i en un entorn mèdic. Segons Torrent, amb aquesta ‘demo’ “els visitants podran comprovar com la IA, integrada en robots i aplicada de manera innovadora, facilita la vida quotidiana de les persones en diferents àmbits com el domèstic, el laboral i el sanitari i, a més, en català”.

El Govern vehicula la seva aposta per la IA a través de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI liderada pel Departament d’Empresa i Treball. L’estratègia desplega diferents iniciatives i projectes amb un doble objectiu: enfortir l’ecosistema d’IA català per convertir-lo en un pol d’innovació, lideratge i atracció de talent i inversions, i promoure l’adopció d’aquesta tecnologia a l’Administració, el teixit productiu i els centres de recerca del país per millorar la competitivitat de les empreses i la vida de les persones.

S’estima que al 2030 la IA provocarà un augment addicional de 15,7 bilions de dòlars del PIB mundial, però només podran aprofitar aquest impacte aquells països que hagin invertit en la seva adopció i desenvolupament. “Catalunya té una estratègia, està fent els deures i això revertirà en més creixement econòmic, més ocupació de qualitat i més benestar per a la ciutadania”, ha reblat Torrent.

La ‘demo’ ‘Quan la intel·ligència connecta amb les persones’ es presentarà oficialment a l’estand Catalonia el primer dia del MWC i s’anirà repetint al llarg dels quatre dies del congrés, del 27 de febrer al 2 de març.

L’impacte del MWC per a les empreses catalanes

Des de primer any del MWC, el 2006, la Generalitat ha facilitat la participació de 339 empreses catalanes a l’esdeveniment. En el seu conjunt, aquestes empreses han doblat la seva facturació i han augmentat un 38% la seva ocupació respecte a la seva primera participació al congrés.

Pel que fa al 4YFN, ACCIÓ ha impulsat des del 2015 que 157 startups presentin les seves novetats tecnològiques al saló destinat a les empreses emergents. Aquestes startups han triplicat la seva facturació, més que doblat la seva ocupació i aixecat més de 320 milions d’euros des de la primera vegada que van participar a l’esdeveniment.

En el marc de l’esdeveniment, ACCIÓ organitza el MWC Open Innovation Challenge, un conjunt de trobades que tenen per objectiu connectar les empreses catalanes i internacionals amb grans companyies per fomentar la innovació oberta. Hi participaran un total de 41 corporacions, 16 catalanes (com Agbar o Fluidra) i 25 d’internacionals (com AstraZeneca, Samsung, Sony o BMW), que buscaran solucions a un centenar de reptes tecnològics. Es preveu que se celebrin al voltant de 450 reunions entre corporacions i proveïdors de solucions.