image_pdfimage_print

El Govern ha rebut aquest dimarts de mans de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, un informe que constata que l’economia catalana ja ha recuperat la dimensió que tenia abans de la crisi provocada per la COVID-19.

Entre els principals indicadors destaca el PIB, que al tercer trimestre del 2022 va recuperar els registres que tenia abans de l’arribada de la pandèmia, una fita que encara no ha assolit el conjunt de l’economia espanyola. Segons dades fetes públiques per l’Idescat, al tercer i el quart trimestre del 2022 el PIB ja havia superat la dimensió que tenia al quart trimestre del 2019. En concret, al tercer trimestre era un 0,1% superior i al quart trimestre ja estava un 0,4% per sobre del nivell que tenia just abans de la crisi sanitària.

Això va ser possible perquè l’economia catalana va augmentar un 5,5% l’any passat, al mateix ritme que l’economia espanyola i dos punts per sobre de la zona euro (3,5%), segons els registres d’Idescat. D’aquesta manera, en els últims deu anys, el PIB català ha crescut en set ocasions per sobre de la mitjana espanyola i en vuit per sobre de la mitjana europea.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

La taxa d’atur també es va recuperar aquest 2022 fins al 9,7% de mitjana, 3,2 punts per sota de la mitjana espanyola (12,9%), percentatge que suposa el valor més baix des del 2008.

L’economia catalana manté el seu caràcter industrial. Segons les darreres dades disponibles, la indústria continua sent un dels pilars de l’economia catalana, ja que aporta un 20,3% de l’economia catalana, una proporció superior al que succeeix a l’estat (16,9%) i a la zona euro (19,7%), de mitjana.

El teixit empresarial també mostra la seva fortalesa: Catalunya és la comunitat amb més empreses tant en termes absoluts (amb 634.223 a 1 de gener de 2022) com en termes relatius: en concret, Catalunya concentra el 18,5% de les empreses enfront del 16,3% de Madrid.

L’obertura internacional de l’economia catalana queda palesa amb el pes de les exportacions: Catalunya aporta el 25% de les vendes de l’estat espanyol a l’estranger. Això suposa el doble que Madrid, segona comunitat del rànquing exportador.

Pel que fa a les dades d’inversió estrangera, l’informe d’Acció La inversió estrangera directa a Catalunya l’any 2021, elaborat a partir de les dades d’fDi Markets per al període 2017-2021, conclou:

  1. Catalunya és la nació líder en nombre de projectes d’IED a Espanya: compta amb 876 projectes (per davant de la Comunitat de Madrid, que n’ha atret 675).
  2. Catalunya és la primera destinació d’inversió estrangera en projectes d’R+D a l’Estat, amb un 48,4% del total. També és la que compta amb més projectes tecnològics.
  3. Catalunya és la principal destinació de l’Estat per inversió estrangera productiva (coneguda com a béns de capital o capex), amb una xifra total de 18.018 milions d’euros. Madrid ha concentrat 11.319 milions d’euros.

A més, un estudi realitzat el 2019 per la Cambra de Comerç de Barcelona arribava a la mateixa conclusió i situava Catalunya com la comunitat amb més inversió estrangera, en aquest cas segons l’estoc d’inversió (comptant no només quanta inversió arriba sinó també restant la que acaba marxant).

Fons europeus

Finalment, en matèria de fons europeus, Catalunya és la comunitat autònoma líder en la mobilització de recursos dels Next Generation a través de convocatòries, tant en termes absoluts (1.128 milions d’euros) com en termes relatius (38,9% dels recursos assignats per conferència sectorial). Així ho reflecteix un estudi recent de l’escola de negocis Esade que analitza la gestió dels fons Next Generation des de la seva creació fins al novembre del 2022.