Manuel Valls de Gomis - Arxiu Robert Surroca i Tallaferro
image_pdfimage_print

El dia 27 de gener és el Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, i la Fundació Reeixida vol posar en escena l’únic català Just entre les Nacions.

El Just entre les Nacions, Manuel Valls de Gomis, militant dels Joves d’Unió Democràtica d’en Carrasco i Formiguera, cap d’escamots el 6 d’octubre de 1934, secretari del president Lluís Companys, carnet nº2 del Front Nacional de Catalunya (Moviment de resistència davant l’ocupació de l’estil d’altres moviments contemporanis a la resta del món davant la invasió dels règims totalitaris als quals combatien) engendrat a París el 4 de maig de 1940, creador de la xarxa d’evasió Alibi-Maurice, que de Suïssa fins a Lisboa, passant per l’Albera, aconseguí  passar vuit-cents aviadors i soldats aliats a més de jueus, motiu pel qual Valls va ser condecorat amb la Creu de Guerra francesa i amb la medalla de la Resistència.

Valls de Gomis va rebre, després de la Segona Guerra Mundial, el certificat de gratitud de Sa Majestat Britànica i la Medalla de la Llibertat amb palmes de plata de l’exèrcit nord-americà. Per altra banda, Israel el designà Just en les Nacions el 5 de desembre de 1997 en una cerimònia a Perpinyà.

Publicitat
Publicitat
Títol just entre les Nacions – Arxiu Fundació Reeixida Memòria Nacional.

La Fundació Reeixida el recorda posant el seu nom a unes de les rutes que feien els independentistes durant la Segona Guerra Mundial (Rutes de la llibertat), en concret la seva és la que comparteix amb dos personatges més, Jaume Cornudella i Jean Olibó. Aquesta ruta que anava des de Perpinyà (Estat Francès), on eren ajudats pel responsable departamental de la Resistència francesa i de les xarxes d’evasió Jean Olibó (arribant anys més tard a ser l’alcalde de Sant Cebrià de Rosselló), acabant així el recorregut d’escapada de la Xarxa Maurice de la Resistència francesa. Les rutes seguien després cap a la Cerdanya, al Vallespir o a la Marenda segons calgués, pels controls de la policia de Vichy, moviments de les tropes nazis, etc.

Recordem que el 27 de gener de 1945, les tropes soviètiques alliberaven el camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau. Mesos més tard, el 5 de maig de 1945, i gràcies a un català apàtrida, Francesc Boix, i les seves dots com a fotògraf i els més de 200.000 negatius fets en aquest camp de concentració, la seva feina seria prova fonamental per poder condemnar els jerarques nazis en el judici de Nuremberg.