El president de la Generalitat, Pere Aragonès i García, ha reivindicat  “la vigència de la idea d’una Catalunya, un sol poble”, que “no es basa en d’on véns sinó on volem anar conjuntament”. Per a Aragonès, “quan parlem de la Catalunya sencera ens referim a això, a un país que no deixa ningú enrere, ni cap comarca ni cap poble petit, ni tampoc els barris metropolitans”. I ha afegit: “Construïm un nosaltres compartit, on tothom es pugui sentir vinculat, potser no al cent per cent, però sí on pots trobar qui ets tu”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes afirmacions en el decurs de l’acte inaugural, aquest migdia, de l’exposició “Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya”, al Museu de la Immigració de Catalunya (MhiC), a Sant Adrià del Besòs. Pere Aragonès ha presidit l’acte, acompanyat de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del director del Memorial Democràtic, Jordi Font, a més de l’alcaldessa del municipi, Filo Cañete.

El president ha lloat la figura de Paco Candel “com a cronista, com un gran literari que, amb una barreja d’assaig, d’estudi sociològic i de crònica periodística, va retratar el que era la realitat migratòria a Catalunya”, en una època, ha explicat, en què no era present als mitjans de comunicació ni en molts imaginaris col·lectius.

Publicitat
Publicitat

Per a Pere Aragonès, Paco Candel “posa lletra a la memòria de les nostres famílies”, una memòria, ha subratllat, que “no ens ha de portar a la nostàlgia sinó a l’orgull d’haver construït col·lectivament el país que Catalunya és avui”. I ha reblat: “Catalunya és terra de migracions, forma part de la nostra identitat, i avui no seria el que és sense l’aportació de la generació que en cada etapa històrica ha posat el seu granet de sorra”.

L’exposició “Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya” ha estat organitzada pel Memorial Democràtic en col·laboració amb el MhiC i una desena d’arxius fotogràfics, i és el primer fruit de l’acord signat entre la Conselleria de Justícia i l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs per impulsar polítiques de memòria migratòria.

La mostra se centra en l’obra “Els altres catalans” de Paco Candel i vol posar l’accent en la rellevància del fenomen migratori, un episodi fonamental en la configuració de la Catalunya actual. El relat de l’exposició es construeix amb fotofrafies i textos de contextualització intercalats amb cites extretes de l’obra de Candel.