L’escut del municipi de Gavà

image_pdfimage_print
Escut original de Gavà
Escut original de Gavà
Escut actual de Gavà
Escut actual de Gavà

Algú pot dir-me quin any i per quin motiu va canviar l’escut municipal de Gavà?

Abans hi tenia dues claus i els quatre pals bel·lònides del Principat de Catalunya i els regnes de la Corona d’Aragó, també relacionats amb Occitània, especialment el regne a Provença que encara conserva aquest referent identitari actualment, algú hi ha posat una G.

El nom original de Gavà era Gabà? Gavà no vol dir res. Aquest no era el seu nom original. El nom original era Gabà. L’etimologia de Gabà ve de l’occità Gabar. Talment igual que altres topònims i cognoms com: Gabarnia, Gabarró, Gabarres i altres.

Publicitat

Alguns també han sigut adulterats sobretot ficant la V en lloc de B.

Aquest topònim és un exemple que s’ha conservat ben escrit: Gabàs

Gabàs és el nom d’una població que pertany al municipi de Bisaurri, a la Ribagorça, en l’actualitat a la província d’Osca. Segons la Viquipèdia la llengua pròpia de Gabàs és el patuès. Això vol dir l’occità.

CARTA ENVIADA A L’ARXIU MUNICIPAL DE GAVÀ 19-10-22

Bon dia,

Podrien informar-me de l’any en què es va canviar l’escut municipal de Gavà i per quin motiu es va fer?

RESPOSTA 21-10-22

Benvolgut Jordi,

L’escut oficial de Gavà continua sent el de barres, amb les dues claus. Això no ha canviat.

La G és un emblema que es va adoptar l’any 2002. Això responia a la necessitat de l’Ajuntament de Gavà de modernitzar la imatge corporativa, fer-la més moderna i dinàmica, signes d’identitat de Gavà. El dissenyador Xavier Mariscal va idear el símbol gràfic de la G per posar-lo en els suports que són més publicitaris i divulgatius.

L’escut oficial de la ciutat, justament per donar-li més valor, es reserva en aquells espais i moments de major representativitat i solemnitat de la institució per exemple el domàs del balcó de l’ajuntament, les plaques commemoratives, etc.

Salutacions

NOVA CARTA 21-10-22

Bon dia,

Moltes gràcies per la informació.

Poden dir-me de quin partit polític era l’alcalde aquell any 2002? Ho he mirat al web de l’Ajuntament i no ho he sabut veure.

Salutacions cordials

RESPOSTA 21-10-22

Hola de nou Jordi,

L’any 2002 l’alcalde de Gavà era del PSC

Salutacions

I en acabar de llegir aquestes respostes, jo em pregunto: Podria ser que es fes servir el tema del disseny modern o la modernitat com a pretext per a descatalanitzar els escuts i altres referents catalans? Jo penso que sí. I quan en aquestes qüestions llegeixo que hi han intervingut polítics de partits pro-espanyolistes i dissenyadors pro-espanyolistes, considero que es confirma la meva opinió.

Continuarà…

(En el pròxim escrit: “La venus o la deessa de Gavà: adulteració històrica?”)

1 COMENTARI

  1. Bon dia.
    Com què el veig interessat per afers de caire institucional de la població de Gavà, el convido a llegir l’opuscle “La Unió de Cooperadors de Gavà. Víctimes d’un frau; història d’una decepció”, el qual es troba al següent enllaç.
    http://bit.ly/cooperadors
    Salutacions

Comments are closed.