Palau de la Diputació d'Alacant
Palau de la Diputació d'Alacant | Joanbanjo sota llicència Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
image_pdfimage_print

La Diputació d’Alacant exclou, una vegada més, el valencià. Aquesta vegada, en forma de senyalització en rutes turístiques. La institució ha fet una àmplia retolació de plafons i cartelleria informativa únicament en castellà a la via verda del municipi d’Agost al Maigmó, entre les comarques de l’Alacantí, el Vinalopó Mitjà i l’Alcoià. Igualment, la guia de ciclisme feta per la mateixa Diputació es troba disponible només en castellà i en anglés. Plataforma per la Llengua ha demanat a la Diputació que complisca la llei i retole també en la llengua pròpia del país.

La Diputació d’Alacant és propietària, a través de l’empresa pública “Alicante natura, red ambiental de la provincia de Alicante”, d’onze espais naturals de l’interior de les comarques del sud valencià. La informació sobre els espais naturals es difon des de la pàgina web «Alicante natura» únicament en castellà, sense cap missatge en valencià.

Aquesta activitat de la Diputació és contrària al deure legal de fer servir una llengua oficial com el valencià, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’ús i ensenyament del valencià. De fet, la promoció de l’ús normal i oficial del valencià és també un compromís legal per a les Diputacions, segons estableix la Llei de Règim Local: «El valencià, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, ho és també de l’administració local i de totes les corporacions i institucions públiques que en depenguen».

Publicitat
Publicitat

A més, el decret 145/1986 de la Generalitat Valenciana ja preveu des de fa dècades que s’ha de retolar en valencià «la senyalització de les carreteres i els camins de les Entitats Locals radicades a la Comunitat Valenciana i dels serveis que aquestes gestionen per concessió, a més de la retolació també en castellà quan pertocarà».

El dret de la ciutadania a l’ús del valencià i el deure de les institucions a l’atenció en la llengua pròpia del territori determinen que el valencià ha d’estar present en la retolació informativa, promoguda per una institució local com és la Diputació d’Alacant.

Aquest no és l’únic menyspreu al valencià perpetrat per la Diputació d’Alacant, que utilitza només el castellà en la pràctica totalitat de les seues accions i missatges informatius. El president d’aquesta administració i líder del Partit Popular valencià, Carlos Mazón, mai no fa servir el valencià en les seues intervencions públiques i sempre que es refereix a la llengua pròpia del país és per combatre frontalment el seu procés de normalització social. La Diputació incompleix de manera sistemàtica la legalitat vigent quant a l’ús del valencià, que es troba en una situació de minorització lingüística i de manca de drets especialment alarmant en les comarques del sud del País Valencià.