Institut Nova Història
image_pdfimage_print

Des de fa vint anys se celebra a Arenys de Munt el congrés d’Història de l’Institut Nova Història (INH), aquest és obert a tothom i s’hi presenten breus recerques i informacions sobre la història de Catalunya fetes per l’INH, centrades bàsicament a donar una altra perspectiva de la història del nostre país. Originalment anomenat “Simposi sobre la descoberta catalana d’Amèrica”, a partir del 2016 s’anomena “Simposi sobre la història censurada de Catalunya”. Enguany s’escau el 21è simposi, els dies 18 i 19 de novembre a Arenys de Munt.

El programa d’enguany és el següent:
Divendres, 18 de novembre. Entrada de franc.
De 5 a 7 tarda: Trobada d’entitats i empreses simpatitzants de l’Institut Nova Història.

A les 7: Presentació del Simposi, a càrrec d’Albert Codinas, president de l’Institut Nova Història, Josep Sànchez, batlle d’Arenys de Munt i Jordi Bilbeny, escriptor i investigador.
Posteriorment es farà la conferència inaugural a càrrec d’en Francesc Robusté, doctor Enginyer de Camins, Canals i Ponts: «No hi ha crims perfectes: el tinent Columbo a la recerca de grans incongruències de la història»
I s’exposaran les ponències: Jordi Castellà «Roda el món i torna a Padeborn», i Dani Belló: «Les poc conegudes tombes reials catalanes de la catedral de Catània»
Finalitzarà la tarda amb un brindis i un sopar a 2/4 de 9 de la nit.

Publicitat
Publicitat

Dissabte, 19 de novembre. Entrada de 15 € per als no socis de l’INH.
9 hores del matí: Acreditacions.

2/4 de 10: Benvinguda per part de l’Àngel Castillo, 1r tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, i Cesc Batlle, patró de l’Institut Nova Història.
A continuació en Jaume Vallcorba, enginyer tècnic Industrial i exvicepresident del Cercle Català de Negocis durà a terme la conferència d’obertura: «La divulgació del coneixement de la Història i la consciència política».

10 h matí: Miquel Riera: «Colom i la Murtra: noves evidències», Carles Camp: «Les desaparegudes Corts d’Aragó de 1534», Ferran Mozas: «L’euro no és un invent del s. XX: els catalans ja el teníem el X» i Joan-Lluís Homedes: «En Colom a Cotlliure segons la tradició oral».

11 del matí: Leandre Martí: «La censura a les primeres biografies de Sant Francesc d’Assís»; Pere Baladron: «Es van incorporar realment les Índies a la Corona castellana?»; Cesc Garrido: «La donació del regne d’Aragó feta per Dona Peronella», i Salvador Brulles: «El comportament actual dels catalans a través de la Història».

12 del migdia: Felip Rodríguez: «Els Bobadilla i les comarques lleidatanes»; Marc-Vicent Adell: «Garcilaso de la Vega i Pere Serafí: dues cares d’una mateixa fotocòpia»; Jordi Àlvarez: «Madrid, invent dels Margarit?», i Víctor Cucurull: «Els Calders: heràldica catalana present a tot Espanya».

1 del migdia: Joan Cassola: «L’estructuralisme i la nostra història immaterial»; Josep Prats: «La influència d’En Felip Pedrell a la música espanyola»; Joan Casajuana: «Francesc Pujols i el seu concepte de “ciència catalana”», i Lluís Maria Mandado: «La veritat sobre En Colom, confirmada a l’Orland Furiós».

Les ponències es reprendran a les 5 de la tarda amb en Lluís Botinas: «L’11 de setembre del 1714 condiciona cada dia de la nostra vida»; Ignasi P. Ferré: «Mitra, entre noves recerques i l’experiència personal»; Lluís Batlle: «El “Quixot” castellà: traducció aliena o d’autor català?», i Montse Montesinos: «Els Colom de Barcelona i d’altres prohoms barcelonins van ser propietaris de terres a les Índies».

6 de la tarda: Lliurament del «13è Guardó Nova Història» a Librooks Barcelona; així com dels «Segons Senyals d’Honor» a Na Cristina Vilardell i a En Biel Ferrer. Posteriorment les següents ponències: Xevi Roviró: «Sant Francesc a la Plana de Vic», i Albert Fortuny: «El paisatge del quadre de “La Mare de Déu del fus”, d’En Lleonard».

7 del vespre: Rafel Mompó: «Dos apunts sobre el teòleg Nicolau de Cusa i Sagunt» i Pep Mayolas: «Projectes de desmembrament del regne de Tarragona en temps dels Reis Catòlics»

2/4 de 8: la Conferència de clausura a càrrec d’en Jordi Bilbeny: «Entre la llegenda viva i la història reescrita: tot refent la biografia de Sant Francesc d’Assís»