image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, considera que l’ampliació del delicte de desordres públics “és un pas endavant en la persecució del dret a protesta i la criminalització de la dissidència política”. En aquest sentit, ha manifestat l’“enorme preocupació” amb què es veu des de l’activisme ja que incorpora el concepte d’intimidació: “Qui decideix quan hi ha intimidació? Els mateixos que van decretar presó per Jordi Cuixart per participar en una manifestació i exercir el dret a protesta?”, ha afegit. Aquesta modificació “facilita encara més la contínua vulneració de drets fonamentals de la ciutadania per part d’un Estat que no tolera ni la discrepància política ni s’atreveix a afrontar democràticament el conflicte polític”, ha afirmat Antich.

Sobre la sedició, el president d’Òmnium ha apuntat que es tracta d’un delicte “totalment antidemocràtic i anacrònic amb l’única finalitat de reprimir les protestes i la dissidència política” per part d’un estat autoritari. Per això, ha recordat que Òmnium no contemplava ni contempla “cap altra via que no sigui la seva derogació” i ha insistit que calen “respostes col·lectives” perquè la seva supressió no dona resposta a totes les persones represaliades per exercir drets fonamentals: “Això només es tradueix amb amnistia i autodeterminació”.