Inici Actualitat L’excel·lent acollida de la campanya “Tancar el dol” s’ha traduït en un...

L’excel·lent acollida de la campanya “Tancar el dol” s’ha traduït en un increment rècord d’inscripcions al Cens de persones desaparegudes

En només una setmana des de la difusió de la campanya, s’han registrat un total de 209 inscripcions al Cens de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. La xifra ja supera les inscripcions efectuades durant tot l’any 2020

image_pdfimage_print

Set dies després de la seva publicació, la campanya de conscienciació “Tancar el dol”, impulsada pel Departament de Justícia, ha tingut una excel·lent acollida i ha esdevingut tot un èxit pel que fa a la resposta de la ciutadania. En només una setmana, el nombre de registres al Cens de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme ha sumat 209 noves inscripcions. La Direcció General de Memòria Democràtica destaca que es tracta d’una dada molt significativa en tant que la mitjana mensual d’inscripcions dels darrers cinc anys (des del 2017) era inferior a 25. De fet, en una setmana ja s’han aconseguit superar el total de les inscripcions de tot l’any 2020, que van ser 126. Els dies de més impacte van ser divendres, 16 de setembre, i dilluns, 19 de setembre, quan es van afegir al cens 42 i 37 noves inscripcions, respectivament. En aquests moments, al Cens de persones desaparegudes hi ha inscrites més de 6.600 persones.

El Departament de Justícia atribueix els bons i immediats resultats de “Tancar el dol” a la gran tasca de distribució de la campanya, que ha inclòs anuncis a la premsa escrita, digital, a la ràdio, a la televisió i a les xarxes socials. En aquest sentit, la Direcció General de Memòria Democràtica preveu que pròximament augmentaran també de manera considerable les mostres d’ADN del Programa d’identificació genètica.

“Tancar el dol” s’adreça a totes aquelles persones que busquen familiars desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme amb l’objectiu de fer una crida perquè els ciutadans inscriguin els familiars no localitzats al Cens de persones desaparegudes i facilitin mostres d’ADN per incloure-les al Programa d’identificació genètica. Tot i que fins ara s’han aconseguit resultats significatius i concrets, com el fet de disposar de 2.774 perfils genètics i d’haver identificat, des de 2016, un total de 18 víctimes de la Guerra Civil i el franquisme enterrades en fosses, encara romanen moltes víctimes per identificar.

Publicitat
Publicitat

La presentació de la campanya va coincidir, a més, amb l’estrena del nou docutainment de TV3 Quanta guerra!, de divulgació històrica sobre la Guerra Civil, en què hi ha col·laborat el Departament de Justícia.

Amb la voluntat de conscienciar el màxim nombre de persones possible, la protagonista de la campanya és la família de Josep Sans Cabot, membre de l’exèrcit republicà mort al front de l’Ebre l’any 1938, les restes del qual es van localitzar a Corbera d’Ebre (Terra Alta) i van poder ser retornades a la seva filla Rosa en un acte institucional el 2021.

En paraules de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, “tancar el dol és dignificar la memòria de les víctimes, reparar el dolor de les famílies i reivindicar la memòria democràtica”.