image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha presidit la constitució del Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea.

Les funcions del Consell seran dissenyar i fer propostes en l’àmbit de l’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea i participar en l’elaboració del Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea i els plans sectorials anuals. El Consell també haurà de conèixer l’acció política i de govern en Acció Exterior i fer-ne el seguiment, i contribuir amb la seva expertesa al compliment dels compromisos i acords de la Generalitat en aquest àmbit.

El president i la consellera, durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar
El president i la consellera, durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar

En la constitució del Consell s’ha abordat l’estratègia Més Catalunya al Món en relació desplegament de la xarxa de delegacions del Govern a l’Exterior, d’una banda, i l’estat d’elaboració del Pla Estratègic de l’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea per al període 2023-2026.

Publicitat
Publicitat

El Pla permetrà afrontar els principals reptes per posicionar Catalunya a nivell mundial que passaran per incrementar el reconeixement de Catalunya com un pol econòmic, cultural i esportiu de primer ordre, compromès amb els reptes globals i amb els drets de la ciutadania.

Per facilitar la participació per elaborar el nou Pla es crearà un Grup de Treball Tècnic amb representants de totes les entitats que integren el Consell i s’organitzarà el Congrés de l’Acció Exterior que tindrà lloc el 7 i 8 de novembre al Palau de Pedralbes de Barcelona on es debatrà sobre les qüestions més rellevants per a l’acció exterior catalana durant els propers quatre anys.

Integrants del Consell de l’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea

El Consell està presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès; la vicepresidència primera recau en la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, de qui depèn la designació dels membres del Consell i el secretari d’Acció Exterior, Gerard Figueras, té la vicepresidència segona. Per part del Govern també integren el Consell el director general de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, Gerard Vives;la directora general d’Acció Exterior, Muntsa Vilalta; la directora general de la Catalunya Exterior, Laura Costa; el director general de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior, Joan Maria Piqué, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens.

Pel que fa a la societat civil, està integrat per fins a 30 vocals en representació d’ens locals, ens d’interès públic, entitats i organitzacions de la societat civil que duen a terme una notable activitat internacional, designats pels òrgans directius corresponents. També formen part del Consell dos representants de les comunitats catalanes a l’exterior escollits pel Consell de l’Acció Exterior.