image_pdfimage_print

La 54a edició de la Universitat Catalana d’Estiu enguany comptarà amb la presència d’Alex Salmond per parlar sobre el dret a la independència. Aquesta cita ha estat possible gràcies a la secció internacional de l’UCE de la qual és responsable l’Anna Arqué, qui també és la portaveu nacional als Països Catalans de l’ICEC o International Comission of European Citizens.

Per tant, el 20 d’agost es podran conèixer novetats respecte de la situació escocesa i les implicacions amb Catalunya. El referèndum escocès del 2014, recordem-ho, es va celebrar gràcies a la seva determinació. Fent un exercici de voluntat política en representació de la nació escocesa. Els referèndums, per definició, va dir, són sempre unilaterals i no es poden pactar. Tot seguit la part anglesa, va admetre’n la celebració. No s’hi podia negar. Democràticament, el resultat de les votacions va ser No, però això no anul·la ni impedeix el que decideixi la nació escocesa, han explicat recentment des de l’SNP o Partit Nacional Escocès.

De forma paral·lela el 2014 a Catalunya es va celebrar una consulta en forma de pregunta ramificada, el famós 9N. A Escòcia, i també a altres indrets europeus que segueixen amb atenció què fan o deixen de fer els catalans, segons expliquen testimonis de l’època, es va apuntar si la pregunta s’havia fet tenint en compte només el plantejament unionista, quan en realitat la pregunta es feia per plantejar la independència. Una contradicció inicial, fruit de la dialèctica partidista i no de la visió nacional, que no es corregiria fins al referèndum d’autodeterminació del 2017.

Publicitat
Publicitat

Les autoritats escoceses han anunciat un nou referèndum per Escòcia. Aquesta notícia no forma part d’una estratègia per obtenir un acord amb els poders del Regne Unit. Es reprodueix el plantejament del 2014 segons el qual l’anunci forma part de la llibertat del poble escocès i del dret a exercir aquest tipus de consultes. En democràcia, quan tot el cos de votants pot accedir a les urnes amb llibertat, els resultats poden ser o no assumits pels seus representants, en funció de les diferents circumstàncies que hi concorrin. La idea inicial és assolir la independència, però abans cal l’aval de les urnes. Un fet que en el cas de Catalunya es va aconseguir amb escreix durant la jornada electoral del 1r d’octubre de 2017.

Serà bo saber el capteniment d’Alex Salmond sobre totes aquestes qüestions en el marc rigorós i documentat de la Universitat de Prada de Conflent. De fet, s’ha especulat sobre el sentit d’un referèndum “no vinculant” i si això suposa alguna limitació per exercir la independència en cas que el resultat sigui . Una pregunta binària amb urnes obertes, sigui quina sigui la naturalesa jurídica de la consulta té lectures i conseqüències polítiques que poden ser imprevisibles.

Catalunya sempre recorda com les eleccions del 1936 van obrir la caixa dels trons i encara avui no s’han silenciat ni es podran apagar, i només eren unes eleccions més.