image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir després de reunir-se a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “hem acordat reunir la taula de diàleg i negociació la darrera setmana de juliol a Madrid”. I va expressar la importància que a partir d’aquesta taula es comencin a produir fets i acords concrets.

El cap de l’Executiu va explicar que la reunió es farà “amb la voluntat de començar a abordar la desjudicialització del conflicte, i, per tant, la fi de la repressió, donant forma als primers acords parcials i consensuant línies de treball per aprofundir en la via de la fi de la criminalització i la repressió”. “Avançar en aquest àmbit malgrat les dificultats i les posicions allunyades és determinant per donar credibilitat i impulsar la negociació a curt termini”, va reblar.

En una compareixença informativa a la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, el cap del Govern va advertir que “abordar la desjudicialització és imprescindible, però mentre la ciutadania de Catalunya no tingui la possibilitat de decidir en llibertat elfutur polític del país som lluny de resoldre el conflicte”.

Publicitat
Publicitat

En aquesta mateixa línia, el president Aragonès va posar de relleu que la desjudicialització i la fi de la repressió són uns dels “grans objectius del procés negociació”, però que “aquests son només els primers passos i un cop s’aconsegueixi avançar i arribar a acords en aquest sentit caldrà abordar l’arrel del conflicte entre l’estat espanyol i Catalunya, que no és altre que donar resposta a la voluntat majoritària, àmplia, sòlida i transversal de la ciutadania que vol decidir votant si Catalunya ha de ser un estat independent”.

Pere Aragonès va afirmar que la reunió amb Pedro Sánchez es va desenvolupar en un “clima correcte i respectuós, marcat per les dificultats del moment que ens obliguen a sobreposar-nos i treballar per a la recerca de solucions”.

Així mateix, el president va expressar el seu “malestar i preocupació per l’espionatge a representants de les institucions catalanes i a persones vinculades al moviment independentista”. “És un fet molt greu que no es resol amb el relleu de la directora del CNI”, va afirmar. I, en aquest sentit, va assenyalar que l’acord marc assolit la setmana passada “ajuda a oferir garanties que una situació com aquesta no es reproduirà”.