image_pdfimage_print

Els membres d’Esquerra Republicana encausats al Tribunal de Cuentas per l’1 d’Octubre i l’Acció Exterior de la Generalitat han presentat el seu escrit de defensa. Entre elles s’hi troben Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, i altres que foren alts càrrecs de la Generalitat: Aleix Villatoro, Josep Ginesta, Jaume Mestre, Sergi Marcén, Erik Hauck, Maria Kapretz i Ewa Cylwik. Ho han fet en la contestació a la demanda, després que el Ministeri Fiscal i Societat Civil Catalana reformulessin els seus escrits d’acusació.

La principal pretensió de la defensa dels encausats és la vulneració del dret fonamental a un jutge imparcial. En la contestació de la demanda, reivindiquen que el Tribunal de Cuentas (TCu) és un tribunal sense jutges, i on qui presenta la demanda també tria els jutges que han de dictar sentència -el Ministeri fiscal participa amb veu i vot en la selecció de membres del TCu. Per això, els afectats sol·liciten que se suspengui el procediment i es plantegi una qüestió de constitucionalitat al Tribunal Constitucional.

La segona pretensió és que es declari prejudicialitat penal o es plantegi un conflicte de competències inhibitori al Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona. La defensa manifesta que alguns dels fets i encausats al TCu coincideixen plenament amb les persones i les accions que consten al sumari dels jutjats 13 i 18 de Barcelona. Això afecta no només la determinació de l’autoria dels fets, sinó les quanties a determinar. Per aquest motiu, també, els republicans consideren que cal suspendre el procediment fins que es resolguin les causes penals.

Finalment, la contestació de la demanda sol·licita la completa desestimació de les demandes.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Amb tot, i en el marc de la campanya “Prou repressió. Amnistia, justícia i reparació” engegada aquest dissabte a Sant Cugat, els republicans recorden que la persecució econòmica és una branca més de la repressió incessant de l’Estat contra l’independentisme, i consideren imprescindible una amnistia com la millor eina per fer front.

Canvi de criteri de la Fiscalia

Per altra banda, els republicans celebren el canvi de criteri de la Fiscalia, la qual s’ha posicionat a favor d’acceptar l’aval de l’Institut Català de Finances impulsat pel Govern de la Generalitat, i retornar així a la organització els més de 2 milions d’euros dipositats per aquest concepte. Des d’Esquerra Republicana espera que la magistrada instructora del cas confirmi aquesta posició d’aquí a pocs dies.