image_pdfimage_print
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha defensat aquest dimarts davant el plenari de la Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans, que se celebra fins al dia 1 de juliol a Lisboa (Portugal), el model català de cogovernança marítima “basat en la cogestió, on la presa de decisions és compartida entre totes les parts interessades”. Jordà ha qualificat d’ambiciós el procés per consensuar una Política Marítima Integrada “amb l’objectiu de desenvolupar plenament els nostres sectors d’Economia Blava i garantir la protecció dels ecosistemes marins, la seva biodiversitat i serveis ecosistèmics”.
La consellera Jordà, en el plenari.
La consellera Jordà, en el plenari.

La titular del Departament d’Acció Climàtica, que ha intervingut en el diàleg interactiu “Promovent i enfortint les economies sostenibles basades en els oceans”, en representació de Regions4, la xarxa de governs regionals per al desenvolupament sostenible, ha fet una crida perquè la declaració política que sorgeixi de la Conferència “sigui més explícita sobre la necessitat que les parts es basin en el coneixement i l’experiència subnacional i es comprometin a enfortir la capacitat dels governs locals i regionals en la construcció de models de gestió sostenible”. “L’enfocament actual sobre la governança dels oceans als fòrums internacionals generalment s’aplica a la seva dimensió nacional, però entenem que cal fer el mateix èmfasi a nivell subnacional i local, on succeeixen la majoria de les coses”, ha defensat, afirmant que “no hi ha una Política Marítima Integrada possible sense l’apoderament de les parts interessades, la descentralització de polítiques i la gestió adaptativa, i tot això es pot aconseguir mitjançant una gestió conjunta real”.

Seguim compromesos a donar suport a la urgència de protegir els nostres oceans, i estarem treballant des de primera línia, aportant coneixements i la nostra experiència per impulsar majors ambicions i aconseguir accions oceàniques”, ha conclòs la consellera.