image_pdfimage_print

Aquesta setmana comença la inscripció dels cursos intensius d’estiu que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Les inscripcions es poden fer presencialment a la xarxa de centres, serveis i oficines del CPNL o en línia a través de la plataforma d’inscripció i tràmits que s’ha obert , 27 de juny, a les 9 hores i es tancarà el 30 de juny a les 20 hores.

El CPNL ofereix 174 cursos intensius per començar a aprendre català, és a dir, dels nivells inicial i bàsic que s’orienten a persones que no tenen cap noció o tot just comencen a aprendre la llengua catalana. En total, s’ofereixen 3.690 places. Aquests cursos d’estiu són majoritàriament en la modalitat presencial i s’impartiran durant el mes de juliol, tot i que també n’hi haurà algun a l’agost. Les persones interessades poden consultar el cercador web que permet trobar el curs, la localitat i la franja horària que més els convingui.

Els alumnes a qui s’adrecen dels cursos de nivell inicial (A1) són, principalment, persones que no coneixen l’alfabet llatí. A l’aula es treballen expressions quotidianes i frases molt simples que permetin interactuar d’una manera senzilla en converses molt bàsiques. Per la seva banda, els cursos de nivell bàsic (A2) permeten a l’alumne comprendre i utilitzar oralment i per escrit les frases i expressions més usuals en situacions comunicatives bàsiques quotidianes. El nivell bàsic s’estructura en tres graus de 45 hores, cadascun.

Publicitat
Publicitat

Al setembre, tots els nivells de català

Els 22 centres de normalització lingüística que integren el CPNL ja estan preparant l’oferta de cursos de tots els nivells (des de l’inicial fins al superior), que començaran durant el mes de setembre i que corresponen al primer trimestre del curs 2022-2023. A partir del 5 de juliol, les persones que es vulguin inscriure podran sol·licitar una prova de col·locació, requisit indispensable per a nous alumnes, si no es disposa d’un certificat oficial de català o no s’ha realitzat una prova de col·locació en els últims dos anys. A través del web del cpnl.cat i de les xarxes socials es donaran a conèixer les dates de la d’inscripció al setembre i la informació sobre el procés i la documentació que cal aportar.

 

El Govern promou l’ensenyament de la llengua i la cultura catalana a la Catalunya del Nord

El Govern ha acordat reforçar el seu compromís en la difusió i l’ensenyament de la llengua i la cultura catalana a la Catalunya del Nord amb una subvenció a l’Associació d’Amics de la Bressola, que treballa per recuperar l’ensenyament de la llengua en aquest territori. El Consell de Govern ha autoritzat avui el Departament de la Presidència a atorgar un ajut de 650.000 euros a l’Associació, que servirà per contribuir al finançament de les despeses del personal docent de les Escoles La Bressola durant l’any 2022.

L’Associació Amics de la Bressola és una entitat sense ànim de lucre que van crear fa uns vint anys l’historiador i polític Francesc Ferrer i Gironès i l’escriptor Enric Larreula i Vidal, amb l’objectiu de garantir la pervivència de les escoles Bressola de la Catalunya del Nord. L’associació es va constituir legalment l’any 1986. Té com a objectiu principal promoure la creació i manteniment d’escoles que imparteixen l’ensenyament en català i, en particular, donar suport a les escoles de l’Associació “La Bressola” a la Catalunya del Nord.

El termini per fer propostes per al Pacte Nacional per la Llengua es tancarà el 16 de setembre

El Departament de Cultura tancarà el divendres 16 de setembre el termini per presentar propostes en el marc del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua que es va obrir a l’abril. Actualment, ja s’han rebut més de 120 aportacions que, juntament amb les que arribin en els propers mesos, serviran de base per a la discussió política i l’acord parlamentari que tindrà lloc a la tardor. La prolongació del termini des de final de juny fins a mitjan setembre facilitarà que les entitats puguin fer més propostes col·lectives, organitzar noves sessions de proximitat i que els ciutadans puguin enviar més propostes individuals al portal del Participació ciutadana.

La convocatòria del procés participatiu per part del Govern pretén recollir totes les sensibilitats i propostes de tots els àmbits per impulsar l’ús del català i reforçar-lo institucionalment. Per fer arribar el debat a tots el sectors, la Secretaria de Política Lingüística ha organitzat 12 sessions deliberatives i presentacions a 15 ciutats de totes les demarcacions. A més, entitats de diversos àmbits han respost la crida governamental i ja s’han organitzat més d’una vintena d’actes de proximitat per debatre i formular propostes.

Entre el 16 i el 30 de setembre s’enllestirà la recollida i síntesi de propostes per fer-ne un retorn a la ciutadania i oferir-lo a la taula del Pacte Nacional per la Llengua d’acord amb el calendari anunciat mesos enrere, que preveu que se signi al desembre d’enguany.