image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat autoritzar la signatura d’un pla de treball amb el Cantó de Sarajevo, a Bòsnia i Hercegovina. Aquest document permetrà aprofundir l’acord de col·laboració vigent des del 2008 amb l’objectiu de reforçar els vincles històrics que tenen els dos territoris.

Segons el pla de treball, que es desenvoluparà fins al 2024, Catalunya i Sarajevo impulsaran, a través d’una comissió de seguiment, la seva col·laboració en àmbits com la cooperació institucional, els esports, els negocis internacionals, els serveis socials, la cultura, la recerca, la justícia o la salut.

Més enllà dels àmbits d’actuació concrets, en el text els governs de Catalunya i Sarajevo destaquen la voluntat de reforçar els lligams que els uneixen “en la defensa dels valors fundacionals d’una Europa lliure, diversa, democràtica i acollidora, basada en la defensa dels drets humans”. També destaquen el compromís amb la cooperació descentralitzada “com a motor del desenvolupament a Europa”.

Publicitat
Publicitat

El document se signarà oficialment el proper divendres 3 de juny a la capital bosniana, en el marc d’un viatge de treball que aquesta setmana farà la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. Per part del Govern de Sarajevo signarà el primer ministre del cantó, Edin Forto.

30 anys d’amistat entre Catalunya i el cantó bosnià

Catalunya i el Cantó de Sarajevo comparteixen una relació d’amistat que es va iniciar especialment el 1992, any en què va començar el procés d’agermanament entre les ciutats olímpiques de Barcelona i Sarajevo. I és que mentre Barcelona centrava l’atenció internacional per la celebració dels Jocs Olímpics, a Bòsnia i Hercegovina esclatava la sagnant guerra dels Balcans.

Enmig de l’eufòria olímpica, el poble català va mostrar la seva solidaritat amb el bosnià, amb centenars de projectes de cooperació que han agermanat al llarg dels anys Barcelona i Sarajevo, declarada Districte 11è barceloní l’octubre de 1995. Es tracta d’una connexió que avui perviu.