Inici Actualitat La consellera Alsina es reuneix amb CitizenLab al Canadà

La consellera Alsina es reuneix amb CitizenLab al Canadà

image_pdfimage_print
Una reunió amb Ronald Deibert, director del prestigiós centre de recerca CitizenLab, adscrit a la Universitat de Toronto, ha donat el tret de sortida del viatge de treball de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert a Toronto i al Quebec. Victòria Alsina ha conversat durant 40 minuts amb Deibert per conèixer amb més detall com avança la investigació d’aquest laboratori que es dedica a qüestions relacionades amb la política estratègica d’alt nivell, les tecnologies de la informació i la comunicació, els drets humans i la seguretat.
La consellera Alsina ha explicat que “l’objectiu de la reunió ha estat conèixer com el CatalanGate, el cas d’espionatge massiu a l’independentisme, connecta amb la conversa global que té CitizenLab, totes les investigacions d’aquest tipus que du a terme aquesta institució 100% independent vinculada a la Universitat de Toronto”. La titular d’Acció Exterior i Govern Obert afegeix: “he informat Ronald Deibert de les accions que està fent el Govern a nivell internacional per denunciar aquest escàndol d’espionatge massiu a l’independentisme, que no només afecta a membres del govern, polítics i activistes, també periodistes i advocats. Accions que fem davant les Nacions Unides, la Unió Europea i el Consell d’Europa”.

Després de la conversa amb el director de CitizenLab, la consellera Victòria Alsina ha estat molt clara: “La investigació que va permetre destapar l’espionatge a 65 persones vinculades a l’independentisme català, entre elles 4 presidents de la Generalitat, és només la punta de l’iceberg. I el govern espanyol n’ha de depurar responsabilitats polítiques”.

Aquesta no és la primera vegada que la consellera Alsina manté reunions amb actors internacionals per denunciar l’escàndol d’espionatge massiu que va esclatar a mitjans d’abril. També ho ha fet en el marc de les seves visites oficials a Àustria i Eslovàquia, així com a Brussel·les.

El Comitè Mixt Quebec-Catalunya aprova el pla de treball 2022-2024
La visita de la consellera Alsina al Quebec s’emmarca en el 25è aniversari de l’acord de cooperació bilateral entre Catalunya i Quebec i, en aquest sentit, aquest dimarts també s’ha formalitzat un nou pla de treball conjunt per al període 2022-2024, que renova la ja consolidada cooperació entre els dos països. El secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i la directora d’Europa i Institucions Europees del Govern quebequès, Marie-Josée Audet, han encapçalat la 10a reunió del Comitè Mixt Quebec-Catalunya al Ministeri de Relacions Internacionals i de la Francofonia quebequès.

En la reunió del Comitè, que és l’òrgan que coordina les relacions entre els dos territoris, s’ha acordat que els àmbits prioritaris per als propers dos anys seran el desenvolupament econòmic, la recerca i la innovació, la cultura, l’educació i la formació. A més, els dos governs han expressat la voluntat de cooperar en matèria de canvi climàtic i biodiversitat, i exploraran vies de col·laboració en els camps de les tecnologies digitals i la intel·ligència artificial, les ciències de la vida o els afers marítims.

Visita institucional al Quebec
La consellera Victòria Alsina serà durant tota la setmana de visita al Quebec amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la cooperació entre Catalunya i aquest país.

El cas d’espionatge massiu a l’independentisme català conegut com a CatalanGate també ha estat sobre la taula en la trobada amb el ministre de la Ciberseguretat del Quebec. Amb Éric Caire s’han buscat punts de col·laboració entre l’executiu del Quebec i la Secretaria de Govern Obert i el Departament de Polítiques Digitals i Territori pel que fa a la ciberseguretat, la digitalització, el govern obert, l’accés a la informació i a les dades, i l’eficiència de l’Administració Pública. La consellera ha posat sobre la taula la necessitat de regular internacionalment l’ús dels programes d’espionatge: “Amb el ministre de Ciberseguretat hem estat parlant de la importància i de la prioritat de que els governs de Catalunya i el Quebec treballin conjuntament per promoure una regulació a nivell internacional que eviti que aquests casos d’espionatge com el Pegasus que hem patit, el CatalanGate, es puguin repetir en el futur”.

Altres punts que han acordat la consellera Alsina i el ministre Caire són impulsar la col.laboració entre agents públics i privats de Catalunya i el Quebec per al desplegament de les respectives agències nacionals d’intel.ligència artificial o col.laborar per fomentar i protegir els drets i responsabilitats digitals de les persones. Victòria Alsina ha destacat l’interès del Quebec en col.laborar en el projecte ‘Catalunya, país de dades’, “especialment en l’elaboració de protocols per convèncer el sector privat de compartir dades amb el sector públic”.

Nova oficina del Govern al Quebec

Publicitat
Publicitat

En la reunió amb la ministra de Relacions Internacionals, Nadine Girault, la consellera Victòria Alsina l’ha informat oficialment de la pròxima obertura d’una oficina del Govern al Quebec vinculada a la Delegació del Govern als Estats Units i el Canadà. “Hem conversat sobre com l’obertura d’aquesta oficina representarà un salt endavant en les relacions entre Catalunya i el Quebec i com ens pot ajudar a treballar en tres línies d’actuació que poden marcar les relacions bilaterals entre els dos països els pròxims anys”, ha dit la consellera, que ha explicat quines són aquestes tres línies. Per una banda, la col.laboració en el marc de la UNESCO en temes de diversitat cultural i lingüística i en temes de drets d’accés a la cultura. Per una altra banda, la posada en funcionament d’una línia de subvencions per a entitats catalanes que vulguin treballar amb entitats quebequeses. I, finalment, l’organització d’una conferència internacional promoguda pel departament d’Acció Exterior d’intercanvi de bones pràctiques en l’acció exterior a la qual s’ha convidat formalment al govern del Quebec juntament amb la ciutat de Nova York.

La consellera Victòria Alsina ha acabat aquest primer dia a la ciutat de Quebec en un acte d’homenatge a l’escultor català Jordi Bonet al Grand Théatre del Quebec, on l’artista mort el 1929 hi té una de les seves obres més importants, uns grans murals que decoren les parets d’aquest teatre. A l’homenatge hi ha estat present la filla de Bonet, membres del govern i diputats quebequesos, així com una àmplia representació de la comunitat catalana al Quebec.

Aquest dimecres, la consellera Alsina participarà en una sessió de l’Assemblea Nacional del Quebec, on serà rebuda pel president de la cambra quebequesa, François Paradis, i també visitarà l’ajuntament de la ciutat abans de viatjar cap a Montreal.