image_pdfimage_print

El Pacte Nacional per la Llengua, impulsat pel Govern, continua portant el debat sobre el futur del català arreu del territori amb nombroses activitats. Entre les properes, destaquen unes jornades presencials al Departament de Cultura que analitzaran la situació de la llengua en diversos àmbits socials i d’activitat; dotze sessions participatives en línia i nou noves presentacions arreu del territori on també s’estimularà el debat al voltant de la llengua. D’altra banda, la societat civil ja ha començat a organitzar sessions de proximitat en què, lliurement, els ciutadans debaten el futur de la llengua i fan propostes col·lectives. Continua oberta, així mateix, la possibilitat de presentar propostes individuals mitjançant el web.

Jornades sectorials al Departament de Cultura
Els dies 12 i 13 de maig tindran lloc, al Departament de Cultura, unes Jornades informatives sectorials que abordaran la situació del català en els diversos àmbits socials i d’activitat de la societat catalana. Les obrirà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i, a més del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ja han confirmat que hi intervindran personalitats com el productor Jaume Roures; l’economista Miquel Puig; el sociolingüista i membre del Consell d’Europa, Albert Branchadell; la vicerectora de la UPC, Imma Ribas; el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós; el subdirector del diari Ara, Ignasi Aragay, i la directora de L’Avenç, Núria Iceta, entre d’altres. La inscripció, tant per assistir-hi presencialment com en línia, es pot fer des del web del Pacte Nacional. Les qüestions que s’abordaran a les jornades seran: cohesió social; educació i recerca; tecnologies i món digital; cultura; audiovisual; mitjans de comunicació; àmbit socioeconòmic i laboral; salut i atenció sociosanitària; administracions públiques; àmbits estatal, europeu i internacional, i lleure, esport i món associatiu.

Sessions participatives en línia: tothom és convidat a dir-hi la seva
Tothom és convidat a dir-hi la seva sobre el futur del català i s’han previst fórmules de participació, tant de caràcter individual com col·lectives. L’apartat de Participació del web del pacte explica de manera ben senzilla com presentar propostes. Per facilitar-ho encara més, el Govern ha convocat una tanda de sessions participatives en línia que tindran lloc entre el 17 de maig i el 28 de juny en cadascuna de les quals s’abordarà la situació de la llengua en un àmbit concret. Les sessions són obertes al públic, que s’hi ha d’inscriure prèviament i hi podrà participar activament. S’admetran fins a 50 inscrits per sessió i el calendari és el següent: Cohesió social. Acolliment (17 de maig); Àmbits estatal, europeu i internacional (19 de maig); Cohesió social. Estructura social (24 de maig); Cultura (26 de maig); Audiovisual (31  de maig); Mitjans de comunicació (2 de juny); Tecnologies de la llengua i món digital (7 de juny); Àmbit socioeconòmic i laboral (9 de juny); Salut i atenció sociosanitària (14 de juny); Lleure, esport i món associatiu (16 de juny); Administracions públiques (21 de juny), i Educació i recerca (28 de juny).

Publicitat
Publicitat

Noves sessions de presentació territorials
El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, es traslladarà a nou ciutats de Catalunya per presentar el Pacte Nacional i exposar la situació del català a totes les persones interessades. S’han programat sessions a Reus el 9 de maig; a Vilanova i la Geltrú el 16 de maig; a l’Hospitalet de Llobregat el 31 de maig; a Santa Coloma de Gramenet el 7 de juny i a Mataró el 14 de juny. La inscripció es podrà fer, també, a través del web del pacte des del calendari d’activitats. Properament es faran públiques també les dates de les presentacions a Barcelona, Cornellà de Llobregat, Sabadell i Terrassa.  En aquestes sessions s’estimularà la participació dels assistents i es recolliran totes les aportacions que facin. Fins al moment ja s’han portat a terme presentacions territorials a Girona, Lleida, Manresa, Tarragona, Tortosa, Sort i Vic.

Sessions de proximitat organitzades per la societat civil i altres activitats
En aquest moment hi ha programades també set sessions de proximitat organitzades per entitats de la societat civil que es poden consultar al calendari del pacte. Es portaran a terme a l’Hospitalet de l’Infant, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, Tarragona, Mollet del Vallès i Barcelona. En els propers dies se’n donaran a conèixer més. D’altra banda, es preveu que la Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana que tindrà lloc el dia 8 de juliol, organitzada pel Departament de Cultura, abordi també aspectes relacionats amb el pacte com la coordinació entre els diversos territoris que parlen català. Per la seva banda, l’Institut d’Estudis Catalans organitzarà activitats relacionades amb la qualitat de la llengua, inscrites també en el Pacte Nacional. Entre activitats programades i activitats ja realitzades, el Pacte Nacional per la Llengua ja comptabilitza més de 40 actes a tot el territori.