image_pdfimage_print

Ahir en el si del Parlament Europeu, l’Assemblea, juntament amb Òmnium Cultural, Esquerra Republicana, Junts i la CUP, han fet una roda de premsa per denunciar el cas de ciberespionatge més gran mai descobert fins ara, el #CatalanGate.

Per part de l’Assemblea, cinc dels seus membres han estat espiats aquests darrers anys. Hi destaquen la presidenta, Elisenda Paluzie, i l’expresident, Jordi Sànchez. A més, dels secretaris nacionals Arià Bayé i Sònia Urpí, i del soci de base, Jordi Domingo.

Citizen Lab, laboratori canadenc especialitzat en ciberespionatge i drets digitals, ha fet públic un informe d’investigació on posa al descobert que el moviment català ha estat sota vigilància permanent durant els darrers cinc anys amb el programa Pegasus (2017-2021), un programari espia de l’empresa israeliana NSO Group. Amb un total de 65 víctimes, el #CatalanGate és el cas de ciberespionatge més gran de la història fent us d’aquest programari, per envergadura i per rellevància, ja que s’ha produït contra tot un moviment democràtic a l’Estat espanyol, estat membre de la UE.

Publicitat
Publicitat

Les dues grans entitats de la societat civil (Assemblea i Òmnium) i els principals partits polítics catalans (Esquerra, Junts i CUP) que donen suport al dret a l’autodeterminació, han estat els principals objectius d’aquesta vigilància a través de ciberespionatge. Els seus entorns, incloent-hi familiars, amics, advocats i periodistes també han estat víctimes de Pegasus.

En la compareixença pública d’aquest migdia, Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea i víctima del #CatalanGate, referent a la negociació amb l’Estat espanyol, ha volgut deixar clar que “en el nostre cas i defensant que sempre és millor arribar a la independència a través del diàleg, demanem que hi hagi condicions per a la negociació política. Quan estan espiant la teva vida privada, i saben tot el que fem, no creiem que es donin aquestes condicions“.

Un moviment polític democràtic i proeuropeu, hem estat víctimes del cas d’espionatge il·legal més gran d’Europa i del món fent ús de l’spyware Pegasus. Davant de tots aquests atacs al poble de Catalunya, des de la societat civil considerem que cal que l’independentisme sigui contundent i estigui a l’altura”.

La presidenta de l’Assemblea, ha volgut deixar clar que “avui també parlem en nom d’aquelles persones que, sense estar adscrites a cap organització, han estat víctimes de #Pegasus pel seu compromís amb la independencia de Catalunya i la democràcia. Som objectiu i víctimes d’un programa suposadament dissenyat per perseguir criminals o terroristes”.

Els casos que s’han pogut detectar són els de les persones de les quals Citizen Lab n’ha pogut analitzar els dispositius mòbils; però centenars de dispositius de militants i activistes del moviment no han estat encara analitzats. La xifra real de víctimes a Catalunya podria ser encara més gran, pel que això és segurament només la punta de l’iceberg.