image_pdfimage_print

TV3, com Catalunya Ràdio, és una de les empreses que formen part de la CCMA, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La direcció de la CCMA s’ha renovat, després d’un acord entre el PSC, ERC i JxCat. Aquesta direcció està formada per set membres, els quals són elegits pel Parlament sorgit de les urnes de les eleccions del 14 de febrer de 2021. Segons la llei és necessària la participació de tres grups parlamentaris i una majoria de 2/3 de la cambra per poder-ho fer. Aquesta elecció havia de fer possible una renovació de càrrecs directius a TV3 i Catalunya Ràdio, de forma automàtica, tenint en compte la majoria assolida.

La majoria independentista del Parlament de Catalunya, per mitjà d’aquest acord, es garantia la presidència de l’ens i quatre dels seus membres, dos per a ERC amb la presidència i dos per a JxCat, i la resta per al PSC, amb tres membres. Un equilibri fruit de l’aritmètica de les lleis vigents: tres grups parlamentaris i 2/3 dels diputats.

TV3 i Catalunya Ràdio, tanmateix, necessiten nous directius que ha de decidir aquest nou consell de govern de la CCMA, tenint en compte que aquest servei públic entès com a monopoli de l’activitat de comunicació audiovisual és inexistent i l’espai audiovisual català queda pràcticament reclòs a aquesta esfera, la qual ni molt menys té el monopoli informatiu sobre la societat catalana.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Els partits independentistes havien optat per perfils baixos de normalització nacional. A TV3, JxCat va posar Vicent Sanchis i a Catalunya Ràdio, ERC va posar Saül Gordillo, sempre sota l’atenta mirada de la resta de consellers de la CCMA contraris a la independència de Catalunya i del CAC o Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el qual vetlla pel pluralisme esbiaixat que les lleis espanyoles imposen en la radiodifusió pública catalana. I això, segons s’ha anunciat, es podria repetir, de forma esquemàtica, amb la nova renovació de càrrecs de les emissores.

Les tenses relacions entre ERC i JxCat tenen la participació interessada del PSC en qualsevol decisió. Els consellers de la CCMA decideixen els càrrecs directius de TV3 i Catalunya Ràdio a proposta de la seva presidència, actualment Rosa Romà (ERC), si tenen una majoria de 2/3, i com són set membres, cal sempre l’aprovació del conseller socialista per poder fer la tria. Per tant, des de perspectiva unionista la vigilància política del reducte audiovisual català queda absolutament garantida.

Al marge de la vigilància externa que té la CCMA, a nivell intern, pel que fa a continguts i programació, igualment té un Consell Assessor, el qual també el nomena el Parlament i està format per setze membres que, diuen, representen el pluralisme de la societat catalana i tenen reconegut prestigi professional. En aquest cas, igualment, també és imprescindible la majoria de 2/3 del ple del Parlament, de forma que el PSC, brillant protagonista en la intervenció de l’administració de la Generalitat per mitjà de l’article 155 de la Constitució espanyola, té la darrera paraula, en el cas d’acord sincer entre ERC i JxCat.