Inici Actualitat Noves delegacions exteriors a l’Àfrica i l’Àsia

Noves delegacions exteriors a l’Àfrica i l’Àsia

image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha anunciat l’obertura de noves delegacions del Govern a Europa, l’Àfrica, Amèrica i l’Àsia durant aquest any 2022. Amb aquesta ampliació, el Govern de Catalunya, que actualment té 14 delegacions a l’exterior, passarà a tenir-ne 20.

Nova xarxa delegacions

“Catalunya consolida la seva determinació de tenir veu pròpia al món. Sense intermediaris. Sense tuteles”, ha assenyalat la consellera Alsina en un acte al Palau de Pedralbes per presentar la nova xarxa de delegacions del Govern a l’exterior. “Les delegacions són les nostres grans eines per fer escoltar la nostra veu al món”, ha dit davant d’una representació de diputats, cònsols, alts càrrecs de la Generalitat i actors públics i privats.

L’acció exterior de Catalunya reposa sobre tres objectius: ser presents al món per garantir la visibilitat de Catalunya, la seva identitat nacional i el seu prestigi; defensar els interessos generals del país a l’exterior; i contribuir als grans reptes de l’agenda global.

Publicitat
Publicitat

La consellera ha recordat que “volem ser presents al món per tenir visibilitat i defensar i explicar qui som i què volem, i que ens coneguin i ens reconeguin”. També ha insistit que “aquest Departament està al servei de la resta del Govern i de tot Catalunya. Volem potenciar l’agenda internacional de tots els departaments de la Generalitat. No entendríem una acció exterior que no es basés en la col·laboració público-privada. Només si anem junts tenim la força per fer acció exterior”.

“Viatjarem i explicarem el nostre país al món com mai s’ha fet abans”, perquè “tothom sàpiga que som socis fiables, excel·lents en molts àmbits, i solidaris”, ha assegurat la consellera. Alsina ha explicat que el Departament d’Acció Exterior ha estudiat la xarxa de delegacions i ha fet “una reflexió sobre cap a on volem anar per assolir una presència institucional equilibrada en espais estratègics per a l’acció exterior de Catalunya”. Per això, el Govern amplia la xarxa a Europa, reforça la presència als continents africà i americà i desembarca a l’Àsia. Amb la nova xarxa, el Govern passa de tenir una cobertura geogràfica de 44 països a tenir-ne en 63 països. “Amb modèstia i treball, situarem Catalunya al món”, ha dit Alsina.

Durant el 2022, el Govern obrirà sis noves delegacions: a Andorra (amb seu a Andorra la Vella), a l’Àfrica Occidental (amb seu a Dakar, Senegal), a l’Àfrica Meridional (amb seu a Pretòria, Sud-àfrica), al Brasil (amb seu a Brasília), al Japó (amb seu a Tòquio) i a Corea del Sud (amb seu a Seül). El nombre d’oficines també s’amplia i passa de dues a cinc i, a més, es crea la figura de l’enviat especial. Hi haurà nova oficina a Eslovènia (amb seu a Ljubljana), a Irlanda (amb seu a Dublín) i al Quebec (Ciutat de Quebec), i enviats especials a Escòcia (a Edimburg) i a Polònia (a Varsòvia).

Foto de grup de delegats i delegades.

El secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, encarregat d’introduir l’acte, ha remarcat l’evolució de l’acció exterior catalana: “Hem passat del Patronat Català Pro Europa que vam obrir els anys 80 a Brussel·les, llavor de l’actual Delegació del Govern davant la Unió Europea, a una xarxa de 14 delegacions plenament operatives”, i que aviat s’ampliaran a 20.

A més, des de l’inici de la nova legislatura, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert també ha dut a terme diverses adaptacions per permetre que la xarxa de delegacions pugui maximitzar el potencial i millorar l’eficiència.

En aquest sentit, el Departament en aquests mesos ha redefinit el mandat geogràfic de les delegacions existents que ho tenien pendent, i ha canviat el nom a diverses delegacions per reflectir millor el seu abast.

Així, la Delegació del Govern als Balcans, que passa a dir-se Delegació del Govern al Sud-est d’Europa, ara comprèn els següents països: Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Eslovènia, Montenegro, Romania i Sèrbia. També s’ha aprovat l’àmbit d’actuació de la Delegació del Govern a l’Europa Central, que comprèn els següents països: Àustria, Eslovàquia, Hongria, Polònia i República Txeca.

La Delegació a l’Argentina passa a anomenar-se Delegació del Govern al Con Sud; la de Mèxic, Delegació del Govern a Mèxic i l’Amèrica Central; la dels Estats Units, Delegació als Estats Units i el Canadà; i la Delegació del Govern a Tunísia es trasllada a Rabat, al Marroc, i passa a dir-se Delegació del Govern al Nord d’Àfrica. Per últim, s’ha fusionat la Delegació del Govern als Països Nòrdics amb la del Països Bàltics.

La intenció del Departament d’Acció Exterior és consolidar i ampliar un mapa global de delegacions i oficines que garanteixi una presència institucional equilibrada en regions estratègiques per a l’acció exterior catalana, com són Europa i la Mediterrània, i que en potenciï la presència i influència en nous països i regions. També s’ha creat la nova figura de l’enviat especial.

Per a l’elaboració d’aquest nou mapa, s’han tingut en compte diverses variables, com ara la intensitat de vincles econòmics, demogràfics, històrics i culturals existents, i la potencialitat de consolidar-los o d’augmentar-los. També s’han avaluat paràmetres relacionats amb la potencial incidència del Govern, la presència d’actors multilaterals i la de comunitats catalanes en els països, així com la resposta a les prioritats del Govern. A més, s’han tingut en compte l’opinió dels actors públics i privats que fan acció exterior i amb qui el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert continuarà treballant per acabar de configurar un mapa que doni resposta a les seves inquietuds i necessitats.

UCRAÏNA

Per altra banda, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha obert aquest dilluns la sessió extraordinària del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència que el Govern ha convocat d’urgència per abordar l’agreujament de la crisi humanitària a Ucraïna. “L’ajut humanitari i d’emergència són prioritaris per al Govern”, ha afirmat Alsina, que ha insistit en la “profunda preocupació” per les conseqüències del conflicte sobre la població civil ucraïnesa, que “ha de fugir de l’horror”. La reunió del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, celebrada al Palau de Pedralbes de Barcelona, ha aplegat els principals actors humanitaris de Catalunya, entre ells entitats del sector de la cooperació al desenvolupament, representants de departaments del Govern, diversos nivells d’administracions públiques i el món local.

En el seu discurs de benvinguda, la consellera Alsina ha reiterat la “condemna rotunda” del Govern davant de l’agressió russa a Ucraïna i ha traslladat el condol a les persones que han perdut familiars i coneguts en el conflicte. La titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha posat en valor el fet que Catalunya “sempre ha estat terra d’acollida” i, segons Alsina, una mostra palpable de la solidaritat catalana és l’elevada xifra de trucades que el telèfon d’emergència del Govern ha rebut de ciutadans demanant com podien ajudar. “L’objectiu d’avui és parlar, coordinar-nos i escoltar-nos per canalitzar aquesta solidaritat”, ha subratllat Alsina, que ha posat èmfasi en el fet que, malgrat que tot ajut suma, “la millor manera d’ajudar no és enviant mantes i arròs, sinó amb contribucions econòmiques a les entitats que millor saben treballar sobre el terreny”.

Per la seva banda, el director general Josep Desquens ha explicat que una de les conclusions importants de la reunió del Comitè un dels objectius prioritaris “és protegir la població davant del conflicte, i en concret la població més vulnerable: nens i nenes, gent gran i dones”. Desquens també ha dit que “s’està reassignant una part del pressupost de cooperació i farem una proposta financera i d’instrument” per respondre a la crisi humanitària a Ucraïna, “sense oblidar altres conflictes que també tenen la nostra atenció”. A més, el director general ha insistit en la necessitat que “la solidaritat se sostingui en el llarg termini perquè, desgraciadament, la crisi s’estendrà en el temps”.

La política de cooperació al desenvolupament no s’atura 

Tant la consellera Victòria Alsina com el director general Josep Desquens han subratllat que, malgrat la immediatesa d’aquesta crisi a Ucraïna, “la política de cooperació al desenvolupament del Govern no s’atura i mantenim les línies d’ajut existents a altres països socis de la cooperació catalana”.

La reunió ha comptat amb la presència del cònsol de Relacions Institucionals del Consolat d’Ucraïna a Barcelona, Oleksandr Dzoma, que ha agraït “la generositat i solidaritat de la ciutadania catalana amb el poble ucraïnès”. Una vintena d’organitzacions catalanes amb una àmplia trajectòria en acció humanitària han participat al Comitè. També hi han intervingut les tres xarxes d’entitats de cooperació presents al territori: LaFede.cat – organitzacions per a la justícia global, la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida i la Coordinadora d’ONG Solidàries. En l’àmbit institucional, la trobada ha comptat amb representants d’institucions com l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

A banda de la convocatòria del CCAHE, el Govern de Catalunya va activar amb l’esclat del conflicte un comitè tècnic que coordina l’acció d’ajut i resposta a la situació d’Ucraïna. El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert coordina el comitè, i l’integren membres dels altres departaments de la Generalitat que tenen competències directament vinculades als sectors afectats.