image_pdfimage_print

Els responsables de Política Lingüística dels governs valencià, català i balear, Rubén Trenzano, Francesc Xavier Vila i Beatriu Defior, s’han reunit a València en el marc de la Declaració de Palma que van signar en 2017 per a enfortir lligams i coordinar accions conjuntes dins dels tres territoris.

En aquesta trobada han valorat el Projecte estatal de recuperació ‘Nova economia de la llengua’ del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. D’acord amb la informació feta pública, el projecte preveu una inversió de 1.100 milions d’euros, que se centren quasi exclusivament en el desenvolupament tecnològic i l’ensenyament del castellà a l’estranger i només reserva el 2,7 % del total de fons a la resta de llengües oficials.

Els tres responsables de Política lingüística consideren que aquesta distribució pressupostària no respon a la diversitat lingüística de l’estat i no tracta els parlants de totes les llengües de manera igualitària. Tampoc respecta que les competències en llengües que no són el castellà corresponen de manera exclusiva als governs autonòmics. És per això que demanen un redisseny del PERTE que tingui en compte que el 40% de la població de l’estat viu en territoris amb una llengua pròpia i oficial diferent del castellà.

Publicitat
Publicitat

Així mateix, els tres responsables de Política lingüística han adquirit el compromís de compartir i coordinar serveis i materials en les actuacions d’acollida lingüística dels ciutadans ucraïnesos que reben els tres territoris.

Al llarg de la jornada de treball també han parlat sobre actuacions i iniciatives en defensa dels drets lingüístics, la formació i certificació de llengua en la població adulta, actuacions de foment de la llengua adreçades a joves creadors de continguts audiovisuals i la preparació de la Viquimarató del 2022.