image_pdfimage_print

El vicepresident en funcions d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha afirmat que el jovent és imprescindible per fer front, des de la lluita no-violenta, als nous embats amb l’Estat: “El jovent dels Països Catalans són un gran valor de país. De present i de futur. I per això volem que sigui precisament la gent jove la protagonista de l’Escola de Formació Guillem Agulló, clau per convertir el poder que hem demostrat que tenim en la força”. Mauri ho ha afirmat coincidint amb una nova jornada de l’Escola de Formació Guillem Agulló que s’ha celebrat de manera simultània a nou universitat públiques dels Països Catalans. Segons el vicepresident en funcions, la formació en no-violència és un factor important perquè “només així podrem aconseguir que la societat sigui definitivament palanca de transformació democràtica i guanyar la llibertat del país”.

La nova jornada de l’Escola de Formació Guillem Agulló, centrada en la no-violència, el jovent i les lluites del moviment estudiantil als Països Catalans, ha comptat amb ponències a càrrec de diferents activistes del moviment estudiantil i la lluita antifeixista, així com un taller pràctic sobre lluita no-violenta. Els joves han debatut sobre el paper del moviment estudiantil i el seu rol en la lluita antifeixista de la mà d’activistes com el fotoperiodista Jordi Borràs, els periodistes David Bou i Albert Mercader, el president de l’Associació Buchenwald, Enric Garriga, la professora, activista i biògrafa de Neus Català, Elisenda Belkenguer, així com diverses persones que han participat de manera activa en el moviment estudiantil dels Països Catalans. També hi han participat activament diversos coordinadors dels àmbits de treball de l’Escola, com ara Xavier Antich, Mariona Lladosona o Dídac Amat. El coordinador de l’Escola de Formació Guillem Agulló, Xavier Antich, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda des de la Facultat de Dret de la UB, un dels emplaçaments on s’ha celebrat la jornada de manera simultània arreu dels Països Catalans: “així és com ens imaginàvem aquesta escola de formació: desplegada en tot l’àmbit universitari dels Països Catalans”. Antich ha definit l’Escola Guillem Agulló com un “projecte vertebral d’Òmnium”. “La feina que té al davant l’escola és un manifest d’intencions”, i ha recordat que es tracta d’un instrument pensat amb la voluntat de contribuir a l’apoderament de la societat civil, la defensa dels drets civils i polítics, enfortir-nos com a moviment per a la conquesta de les llibertats nacionals i també fer front al creixement del feixisme i la ultradreta. Xavier Antich ha volgut incidir precisament l’activisme antifeixista: “Deu anys enrere a algú li podia semblar una alarma difusa, però la ultradreta ja està a tots els parlaments europeus, també el de Catalunya, i ara és una alarma quotidiana”.

Òmnium Cultural, entitat impulsora de l’Escola, ha organitzat la jornada amb la col·laboració i implicació de les principals organitzacions juvenils d’arreu dels Països Catalans, com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Jovent Republicà, o Joves de Mallorca per la Llengua, entre d’altres.

Publicitat
Publicitat

Espai de formació per a l’enfortiment democràtic

L’Escola de Formació Guillem Agulló és un espai d’aprenentatge teòric i pràctic per a l’enfortiment democràtic i per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics; per a l’empoderament de la societat civil; per fer front a l’amenaça del discurs d’odi i del creixement de l’extrema dreta i el feixisme, que posen en risc la cohesió social, i per generalitzar les eines de la lluita no-violenta i de l’exercici de la desobediència civil. Tota la informació es pot consultar al web escolaguillemagullo.cat.